ULTIMA ORĂ, ACTUALITATE, POLITICĂ

Coaliția de guvernare discută comasarea alegerilor din 2024

Coaliția de guvernare discută comasarea alegerilor din 2024, una dintre motivațiile acestei intenții fiind că, în acest fel, efortul bugetar ar fi mai mic.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a confirmat că au existat discuții pe acest subiect, având în vedere că, în 2024, vor avea loc patru tipuri de scrutin: europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale:

Sunt totuși patru rânduri de alegeri în 2024, ştim foarte bine că România nu poate interveni pe data alegerilor europarlamentare, toate se țin în aceeași dată la nivel european și atunci încercăm să fie un efort bugetar cât mai mic. Ştim foarte bine că participarea românilor la vot cea mai consistentă este în turul doi la prezidenţiale şi la alegerile locale. Venind cu alegerile generale, de fapt alegi un parlament mai legitim, deoarece va fi o prezență mai mare la vot la alegerile locale.”

Cum alegerile europarlamentare trebuie ținute la termen, în primăvara anului 2024, rămâne ca variantă comasarea alegerilor locale, parlamentare și prezidențiale.

Nu-i mai puțin adevărat că, având un număr covârșitor de primării și consilii județene, o astfel de decizie ar avantaja actuala coaliție de guvernare.