ACTUALITATE, LIFESTYLE

Cod galben de furtuni până joi seară în jumătate din țară

Meteorologii au actualizat avertizările transmise, astfel că până joi seară va fi în vigoare o avertizare cod galben de furtuni în zonele de munte, în Dobrogea, Moldova şi Muntenia. De asemenea, se mențin avertizările de caniculă pentru joi şi vineri, toată ţara fiind sub Cod galben, în timp ce în Oltenia şi cea mai mare parte a Transilvaniei este Cod portocaliu.
Judeţele Caraş-Severin, Timiş, Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj şi Maramureş rămân sub Cod roşu de temperaturi extreme şi disconfort termic deosebit de accentuat. În aceste zone, temperaturile vor ajunge la 41 de grade.
În același timp, se mențin avertizările meteo de caniculă pentru toată țara, în zilele de joi și vineri.
În zilele de joi și vineri (24 și 25 iunie), valul de căldură va cuprinde toată țara, iar disconfortul termic va fi ridicat și indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.
Conform acestora, în zonele montane și pe arii mai restrânse în restul țării, mai ales după-amiaza și seara, vor mai fi perioade cu instabilitate atmosferică ce se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și căderi de grindină.
Joi și vineri, în sud-vestul și centrul țării, valul de căldură se va intensifica, va fi caniculă și disconfort termic accentuat. Se vor înregistra temperaturi maxime cuprinse frecvent între 37 și 39 de grade în Oltenia și între 35-37 de grade în cea mai mare parte a Transilvaniei. Valorile nocturne nu vor coborî, în general, sub 20-22 de grade.