POLITICĂ

Codul administrativ, adoptat azi prin ordonanță de urgență. Pensii speciale pentru aleșii locali, printre prevederile acestuia

Noul Cod administrativ, unul extrem de controversat, a fost adoptat astăzi, 25 iunie 2019,prin ordonanță de urgență, după cum a anunțat Viorica Dăncilă la începutul ședinței de Guvern.

Adoptăm astăzi (marţi – n.r.) noul Cod administrativ, un proiect important pentru modernizarea administraţiei publice, rezultat al unei ample consultări cu reprezentanţii structurilor asociative. Prin acest act normativ creem un cadru unitar şi punem într-o formă mai clară, mai coerentă, mai simplificată, reglementări care se regăsesc acum în 17 acte normative. Prin noile prevederi vom institui mecanisme care să preîntâmpine blocaje între instituţiile publice, atât la nivel central, cât şi la nivel local”, a afirmat Viorica Dăncilă, la începutul şedinţei de Guvern, de marţi, citată de Mediafax.

Potrivit Codului administrativ adoptat azi, aleșii locali (primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de Consilii județene), vor avea pensii calculate în baza unui procent din salariu și a numărului de mandate. Aceste pensii ar urma să fie plătite  din banii tuturor contribuabililor, impactul bugetar anual fiind de 150 de milioane de lei.

Același act normativ prevede că președintele țării are la dispoziție doar 10 zile pentru a semna decretul privind numirea unui ministru, față de 45 de zile cât avea până acum, în vechiul Cod administrativ.  În ce privește Guvernul, acesta are la dispoziție 5 zile pentru a numi un ministru.

Odată cu intrarea în vigoare noului Cod, prefecții vor fi aleși prin vot direct de către cetățeni, nu vor mai fi numiți ca și până acum.  De asemenea, noul Cod administrativ prevede că vor putea fi angajați mai mulți consilieri la primării. În schimb, prin acest act normativ se renunță la subvenționarea transportului public local.

Sursă foto: Mediafax