OPINII

Codul penal și moral

Autor: Ciprian Mihali

După o zi ca asta, în care vedem din nou umbra groasă a ticăloșiei așezându-se peste țară, gândurile reci vin amestecate cu stări din cele mai contradictorii, cu furie, cu deznădejde, cu durere, cu încrâncenare…

Şi în acest tumult de gânduri, îți spui așa: în fond, Codul Penal este expresia concentrată, codificată, a felului în care o societate înțelege la un moment dat al existenței sale binele, adevărul, dreptatea, cinstea, dar și, mai ales, felul în care înțelege să judece abaterile și să pedepsească răul, minciuna, abuzurile, hoția etc. Faptul că aleșii poporului, într-un gest suveran, prevalându-se de mandatul încredințat de popor decide să lărgească foarte mult perimetrul binelui și adevărului, al dreptății și al cinstei, și faptul că o face fără să întâlnească decât o minimă rezistență, ne încredințează că acestea sunt astăzi valorile poporului.

Astăzi, și de doi ani încoace, aleșii noștri, dintre noi, oameni ca noi, au hotărât că trebuie să aducă mai aproape cadrul legal și penal de morala publică. Dacă pentru un om de rând nu e o problemă să dea sau să primească „o atenție”, de ce ar fi asta o problemă din punct de vedere legal? Dacă oamenii de rând se descurcă și „își fac rost” de la fabrică sau de la firmă de lucruri de care au nevoie acasă, de ce ar fi furtul declarat ilegal? Dacă oamenii de la orașe și sate pot să arunce gunoiul oriunde vor ei, de ce ar trebui pedepsită neglijența în serviciu?

Faptul că muierea merită din când în când pusă la punct cu un dos de palmă, iar o tânără se cere violată pentru că poartă fustă scurtă, de ce ar fi atunci violența și violul pedepsite de lege, câtă vreme ele se bucură de înțelegere printre consăteni sau vecini?

Faptul că procurorii au fost și sunt urâți de oameni nu e atât pentru că ar fi sancționat disidența politică (tragică, dar rarisimă, deci fără ecou în populație), ci pentru că prindeau și hoții mari, dar și găinarii ca Bădălău și umpleau închisorile cu ei. Astăzi procurorii sunt primele victime ale acestui „popor” răzbunător prin noul Cod penal.

Faptul că plagiatul este cu neputință de pedepsit azi prin noul cadru legal corespunde întru totul acestei practici sociale și școlare absolut generalizate de a copia de pe referate.ro orice text folositor de la gimnaziu până la doctorate.

Vremea

Bistrita Bistrita-Nasaud Romania
Predominant senin
Predominant senin
5°C
Vânt: 0 km/h E