DIN TRANSILVANIA, EDUCAŢIE/CULTURĂ

Colegiul Național ,,George Coșbuc” din Năsăud a împlinit 157 de ani

Colegiul Național ,,George Coșbuc” din Năsăud a împlinit astăzi, 4 octombrie 2018, 155 de ani. Această instituție de învățământ a fost înființată la 4 octombrie 1863, fiind a patra școală cu predare în limba română din Transilvania după școli din Blaj, Beiuș și Brașov. Primul director al școlii a fost vicarul Grigore Moisil, cel care a devenit ulterior președinte al Fondurilor Grănicerești, înființarea Gimnaziului Grăniceresc Năsăudean fiind, de altfel, rezultatul învoirii celo 44 de foste comune grănicerești.

La înființare, școala avea doar o clasă cu 40 de elevi ce învățau într-o clădire cu un singur nivel în care existau 4 săli de clasă și câteva dependințe. La 4 octombrie 1887, s-a pus piatra de temelie a actualei clădiri, iar un an mai târziu, la 4 octombrie 1888, clădirea a fost sfințită și predată beneficiarului. Arhitecții clădirii care au proiectat clădirea au fost Carol Kramer din Bistrița și C.W. Friedrich Moetz din Cluj, iar arhitectul firmei care a executat lucrarea era Raul Rozvan din Arad.

Însuși Nicolae Iorga a fost impresionat de colegiul năsăudean pe care l-a caracterizat astfel: ..Acesta este cel mai frumos dintre câte licee au românii de peste munți. Clădit după planuri cuminți și cumpătate, care nu sunt lipsite de frumusețe, el cuprinde săli de clasă, de desen, de muzică, bibliotecă, de muzeu, de experiențe”.
Printre personalitățile marcante care au învățat în această școală se numără: George Coșbuc, Liviu Rebreanu, Florian Porcius, Emil Isac, Tiberiu Morariu, Grigore Silași, Ilie Miron Cristea, Nicolae Drăganu,  Iulian Martian, Constantin C Moisil, Iuliu Moisil, Iacob Muresianu și mulți alții.
Sursă text și foto: pagina de Facebook a școlii și  http://www.gcosbucnasaud.ro  .