ACTUALITATE

Comisia de la Veneția: Multe amendamente la cele două coduri penale slăbesc serios eficacitatea sistemului din România în combaterea corupției și a altor infracțiuni

Instituția subordonată Consiliului Europei a transmis, într-un comunicat, primele mesaje referitoare la rapoartele adoptate privind modificările la codurile penale și la legile justiției din România. “Comisia de la Veneția își exprimă îngrijorarea că multe proiecte de amendamente la Codul penal și la Codul de procedură penală din România slăbesc serios eficacitatea sistemului său de justiție penală în combaterea infracțiunilor de corupție, a infracțiunilor violente și a criminalității organizate”. Cele două rapoarte vor fi date publicității luni, 22 octombrie.

Iată ce transmite Comisia de la Veneția, într-un prim comunicat:

Într-un aviz adoptat astăzi, Comisia de la Veneția a Consiliului Europei își exprimă îngrijorarea că multe proiecte de amendamente la Codul penal și la Codul de procedură penală din România slăbesc serios eficacitatea sistemului său de justiție penală în combaterea infracțiunilor de corupție, a infracțiunilor violente și a criminalității organizate.

Comisia de la Veneția recomandă autorităților române să realizeze o reevaluare globală a amendamentelor din ambele coduri, printr-un proces de consultare cuprinzător și eficient, pentru a realiza o propunere legislativă solidă și coerentă, care să beneficieze de un sprijin larg în cadrul societății românești, ținând seama pe deplin de standardele aplicabile și să urmeze orientările Curții Constituționale.

Curtea Constituțională a României a stabilit că peste 60 de articole din proiectul de lege de modificare a procedurii penale au fost neconstituționale și se preconizează că va examina constituționalitatea proiectelor de amendamente la Codul penal la sfârșitul acestei luni.

De asemenea, Comisia a adoptat cu unele amendamente avizul preliminar emis în iulie privind trei proiecte de legi care modifică legislația existentă privind statutul judecătorilor și procurorilor, organizarea judiciară și Consiliul Superior al Magistraturii. Acest aviz critică faptul că aceste legi ar afecta negativ eficiența, calitatea și independența sistemului judiciar, cu consecințe negative asupra luptei împotriva corupției. Cele trei legi au fost deja promulgate și au intrat în vigoare.

În aviz se menționează că cele două ordonanțe de urgență ale Guvernului, recent adoptate de guvernul român, se referă la aspectele abordate în prezentul aviz. Deși Comisia salută ca o etapă pozitivă amânarea intrării în vigoare a schemei de pensionare anticipată pentru magistrați, care va acorda Parlamentului timp pentru a-și reconsidera acest sistem, nu a examinat alte părți ale acestei ordonanțe și își rezervă poziția în acest sens.

În ceea ce privește proiectele de modificare a Codului penal și a Codului de procedură penală, Comisia subliniază faptul că, deși dezbaterea publică s-a axat pe riscul subminării luptei anticorupție, impactul acestora este mult mai amplu. Potrivit Comisiei, reforma ar putea afecta în mod semnificativ sistemul judiciar penal și funcționarea sa eficientă, în special cercetarea, urmărirea penală și judecarea altor forme grave și complexe de infracțiuni.

Avizul critică viteza excesivă și lipsa de transparență a procesului de reformă, mai ales că au existat mai mult de 300 de amendamente, multe dintre ele reformând radical politica penală. Ritmul de adoptare a acestora a avut un impact negativ asupra calității legislației, care conține contradicții care ar putea cauza incertitudine juridică în viitor.

Comisia subliniază, de asemenea, că ar fi fost necesar un proces mai larg de discuții cu specialiștii din domeniul juridic și cu societatea, în general, în special ținând seama de faptul că amendamentele au fost solicitate de actori precum Înalta Curte de Casație și că societatea română și instituțiile au fost foarte divizate în privința lor. În plus, având în vedere opiniile contrare dintre instituții (de exemplu, președintele Republicii, Înalta Curte de Casație și Procurorul General față de Parlament), Comisia subliniază necesitatea acordării de mai mult timp pentru găsirea unui suport mai larg pentru noul pachet legislativ.

Avizul nu oferă o analiză detaliată a tuturor amendamentelor la Codul penal și Codul de procedură penală, doar a acelora care au provocat cele mai serioase îngrijorări.