POLITICĂ

Comisia de la Veneția, raport critic asupra justiției din România. Klaus Iohannis: O confirmare asupra intervenției abuzive a Guvernului

În cadrul unui raport publicat luni, 24 mai 2019, Comisia de la Veneţia  exprimă îngrijorare în ceea ce privește justiția din România, cu referire specială asupra ordonanțelor de urgență și a motivelor ce au stat la baza înființării Secţiei speciale de investigare.

,,Comisia Veneţia constată cu regret că cele mai problematice elemente ale reformelor din 2018, identificate în avizul din octombrie 2018, fie au rămas neschimbate, fie s-au agravat. Cele mai importante aspecte ale reformelor din sistemul judiciar sunt următoarele:

– cel mai alarmant, Guvernul continuă să efectueze amendamente legislative prin ordonanţe de urgenţă. Deşi Constituţia indică în mod clar că aceasta ar trebui să fie o măsură de excepţie, legiferarea prin ordonanţe de urgenţă rămâne o rutină (…);

– motivele pentru crearea Secţiei speciale pentru investigarea delictelor penale din sistemul judiciar, cu o jurisdicţie definită vag, rămân neclare (…);

– schema de numire sau revocare a procurorilor de rang înalt rămâne în principal aceeaşi, ministrul Justiţiei jucând un rol decisiv în această procedură, fără a exista puteri de contrabalansare ale preşedintelui României sau ale Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) (…);

– este posibilă revocarea procurorilor aflaţi deja în funcţii prin recurgerea la noi criterii de eligibilitate, alese arbitrar. Comisia Veneţia îndeamnă autorităţile române să nu aplice noile criterii de eligibilitate în cazurile procurorilor care erau deja în funcţii în momentul în care au fost adoptate amendamentele respective”, se arată într-un raport al Comisiei Europene pentru Democraţie prin Lege (Comisia de la Veneţia), un organism din cadrul Consiliului Europei (CoE).

“Comisia Veneţia rămâne la dispoziţia autorităţilor române şi a Comitetului de Monitorizare al Adunării Parlamentare pentru asistenţă suplimentară”, se arată în raport.

Cu privire la Raportul Comisiei de la Veneția, Preşedintele României Klaus Iohannis a declarat că opinia Comisiei de la Veneţia referitoare la modificarea în mai mult rânduri a legilor justiţiei prin ordonanţe de urgenţă, reprezintă o reconfirmare, bine argumentată, cu privire la intervenţia „abuzivă” a Guvernului.

Opinia Comisiei de la Veneţia cu privire la modificările aduse legilor justiţiei prin O.U.G. nr. 7/2019 şi O.U.G. nr. 12/2019 Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, atrage atenţia Guvernului asupra noului semnal de alarmă transmis de către Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Veneţia) în Opinia referitoare la modificările succesive ale legilor justiţiei prin ordonanţe de urgenţă, adoptată astăzi, 21 iunie a.c.

Această intervenţie abuzivă s-a produs, aşa cum arată şi Opinia Comisiei, ulterior adoptării de către Parlament a pachetului de modificări asupra legilor justiţiei care privesc statutul judecătorilor şi procurorilor, organizarea judiciară, precum şi organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii, prin adoptarea de către Guvern a cinci ordonanţe de urgenţă: O.U.G. nr. 77/2018, O.U.G. nr. 90/2018, O.U.G. nr. 92/2018, O.U.G. nr. 7/2019 şi O.U.G. nr. 12/2019”,   a transmis, printr-un comunicat Mediafax, Klaus Iohannis.

Folosirea în continuare a ordonanţelor de urgenţă în lipsa unor situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, în domenii precum administraţie publică sau economie, reprezintă un mod profund greşit de înţelegere de către Guvern a votului românilor din 26 mai. Este un abuz evidenţiat de Comisia de la Veneţia şi respins în mod clar de către cetăţeni, prin răspunsul covârşitor favorabil dat celei de-a doua întrebări de la referendum, care şi-a demonstrat, şi astfel, justeţea. Comisia de la Veneţia reafirmă principiul potrivit căruia, într-o democraţie, procedura parlamentară de adoptare a legilor trebuie să fie regula, iar legiferarea prin ordonanţe de urgenţă să reprezinte excepţia permisă de Constituţie doar în anumite condiţii. Utilizarea instrumentului ordonanţelor de urgenţă într-un mod care conduce la transformarea excepţiei în regulă a fost sancţionată aşadar atât de cetăţeni, cât şi de Comisia de la Veneţia”, a mai declarat Președintele, conform sursei citate.