ACTUALITATE

Comisia Europeană, despre OUG pe Justiție: Urmărim cu îngrijorare ce se întâmplă în România. O justiție independentă și profesionistă este de o importanță capitală

Comisia Europeană a criticat miercuri ordonanța de urgență de modificare a legilor Justiției adoptată luni dimineața de Guvern, avertizând că urmărește cu îngrijorare ce se întâmplă în România.
”Urmărim cu îngrijorare ultimele evoluții din România și vom analiza cu atenție modificările aduse (de OUG-ul pe Justiție – n. red.). Așa cum am mai mai spus în nenumărate rânduri, un sistem judiciar independent și profesionist este de o importanță capitală”, a explicat un purtător de cuvânt al Comisei Europene.

 

Poziția integrală a Comisiei Europene în engleză: 

As First Vice-President Timmermans made clear in the European Parliament debate: While we will continue the dialogue with the Romanian authorities, in a spirit of cooperation and in the context of the Cooperation and Verification Mechanism, the Commission will draw the appropriate conclusions if the amendments to the justice laws, criminal codes and laws on conflict of interest and corruption do not take into account these concerns. Therefore we are following the latest developments with concern and will analyse the changes closely. As we have said many times before, an independent, professional judiciary is of paramount importance.

Replica Executivului de la Bruxelles vine după ce Guvernul Dăncilă a adoptat luni dimineața o ordonanță de urgență de modificare a legilor Justiției, printre cele mai importante schimbări fiind majorarea la 10 ani a vechimii necesare pentru ca un procuror să poată lucra la DNA sau DIICOT.