ACTUALITATE, DIN TRANSILVANIA

,,Comori din Arhive”, proiect online al Arhivelor Naționale Bistrița-Năsăud

Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud propun bistrițenilor, și nu numai, să descopere ,,comorile din Arhive”, adică documente referitoare la viața românilor din anumite perioade istorice. Astfel, săptămânal, pe pagina de Facebook a Arhivelor Naționale Bistrița-Năsăud va fi ilustrată, prin documente și fotografii, o anumită temă de interes pentru publicul larg.

Tema din această săptămână, prima din proiectul online ,,Comori din Arhive” ilustrează ,,odiseea” emigrării românilor din actualul județ Bistrița-Năsaud în America, la începutul secolului al XX-lea. 

,,Astăzi vom începe prezentarea “călătoriei” românilor din aceste zone, la începutul sec.al XX-lea, spre “El Dorado”. Stiați că până în 1914, emigraseră în America 100000 de români, iar în perioada interbelică, numărul lor se ridica la 200000?

Traversarea Atlanticului dura peste două săptămâni sau chiar o lună, deși majoritatea reclamelor firmelor de transport, promiteau că un drum durează 6 zile. Condițiile erau inumane, majoritatea călătoreau la clasa a III-a, în cala vaporului, unde erau înghesuiți 3000-4000 de pasageri ( așa cum era celebrul vaporul “Carpathia”, pe care s-au salvat naufragiații de pe “Titanic”).

Cei mai mulți plecau din porturile italiene (Trieste) și ajungeau pe celebra insulă Elis. O călătorie costa în jur de 180 de coroane, iar cei mai mulți îșî vindeau toate bunurile pentru a-și procura biletul sau se împrumutau la bancă.  Documentele si fotografiile vor fi însoțite de extrase din lucrarea lui Ion Iosif Schiopul – “Românii din America. O călatorie de studii în Statele Unite.”, apărută la Sibiu, in anul 1913, care face o radiografie pertinentă a fenomenului.

Astăzi vom prezenta documentele necesare eliberării pașaportului:
– cererea, depusă la Prefectura judetului;
– atestat de moralitate, eliberat de autoritatea locală;
– atestat de identitate si extrase de stare civilă;
– certificat de scutire militară;
– atestat privind plata dărilor;
– declarația de învoire a tatălui;
– 2 fotografii.
Este prezentat și un pașaport din 1918, eliberat vicarului Alexandru Haliță.

Mâine vom descoperi alte lucruri interesante, până atunci – AVEȚI GRIJĂ DE VOI!” se arată pe Facebook-ul Arhivelor Naționale Bistrița-Năsăud (sursă foto).Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

Este posibil ca imaginea să conţină: 1 persoană

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.