ECONOMIC

Comuna unde au fost închise 4 baruri după ce primarul nu a mai dat ajutoare sociale

Într-o comună din Iaşi au fost închise patru din cele cinci baruri, iar în locul lor sunt magazine mixte, după ce primarul nu a mai dat ajutoare sociale. Neavând ce face, oamenii au început să muncească. „Au banul lor şi nu mai dau banii pe băutură, că toţi banii erau la crâşmă”, spune edilul.

În comuna Costuleni, de doi ani, numărul asistaţilor sociali, cei care erau clienţi fideli ai barurilor, a scăzut dramatic. Din toţi cei care primeau alocaţie de la primărie, doar 2% mai sunt acum pe statul de plată.

Barurile s-au închis pentru că nu mai are cine cumpăra alcool, nici măcar „pe caiet”.

„Magazinul este practic închis de vreun an de zile. Nu prea am mai avut clienţi. Au decedat foarte mulţi pensionari şi nu prea mai aveam vânzare, iar asistaţii sociali veneau şi ei, că oricum treceau prin zonă. Dădeam şi pe caiet, sigur că dădeam pe caiet, că altfel nu aveau bani. Lăsau cam 100 de lei pe lună, din 200 cât primeau ajutor social, de unde să dea mai mult?”, a povestit, pentru MEDIAFAX, Viorel Viorel Ursu.

Explicaţia e simplă: din 254 de asistaţi sociali câţi erau în vara lui 2016, acum în Costuleni mai sunt doar 4.

„Când am venit aici şi am văzut cine sunt beneficiari ai acestor ajutoare, tineri la 30-31 de ani, soţ şi soţie, am făcut anchete sociale la sânge, acasă, şi, bineînţeles că în urma acestor anchete ni s-a dat dreptul să le suspendăm primirea de alocaţii, având în vedere că unii aveau ba drujbă, ba cal şi căruţă şi ceva nu mergea”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Mirică Dodan, primarul comunei Costuleni, judeţul Iaşi.

Cei 254 de asistaţi făceau muncă în folosul comunităţii, iar primarul recunoaşte că după ce le-a tăiat ajutoarele sociale „şi-a tăiat craca de sub picior”.

„Mă foloseam de aceşti oameni, ei făceau muncă în folosul comunităţii, puteam să îi duc la curăţat de şanţuri, tăiat de lemne, curăţat poduri şi toate astea. Nu îi mai am. Şi erau şi votanţi siguri, cu ei puteam să câştig iar alegerile, dar mi-am asumat acest risc şi am zis nu, i-am trimis la muncă. <Domn’ primar, ce fac, m-aţi dat afară, eu ce fac, unde să muncesc?>, asta veneau şi îmi spuneau. Şi am rezolvat.”, spune Mirică Dodan.

Pe mai bine de jumătate din ei a reuşit să îi angajeze la diferite firme din Iaşi, iar restul lucrează cu ziua prin comună şi acum, pentru că au banul lor, muncit, oamenii nu îl mai dau pe băutură în sat.

„Au banul lor. Şi nu mai dau banii pe băutură, că toţi banii erau la crâşmă. Banul muncit nu prea îl mai cheltuieşte, nu îl dă pe băutură. Nu mai sunt certuri în familie, nu au timp. Dacă luau şi beau şi se duceau acasă, se băteau cu nevasta. Asta făceau sau se apucau şi făceau alte minuni. Câştigă destul de bine, la una dintre companiile la care lucrează mai mulţi, sub 2.000 de lei nu e niciun salariu, bani în mână. Aşa că dacă lucrează amândoi, soţ şi soţie, au 4.000 de lei, iar la ţară sunt nişte bani. Acuma mă felicită, îmi dau dreptate”, mai spune Mirică Dodon.

Acesta susţine că un alt efect al faptului că mulţi dintre foştii asistaţi sociali s-au angajat este acela al scăderii ratei abandonului şcolar al copiilor, pentru că acum oamenii din comună au mai multă grijă de copii şi le acordă mai mult timp.