Comunicat de presă al UDMR

Csoma Botond: Urgentăm transferul dreptului de proprietate al Parcul Feroviarilor

‘Scopul nostru este să redăm acest parc clujenilor. Actualmente este o ruină năpădită de vegetație, din care au mai rămas doar aparatele de joacă distruse. Primăria ar dori să supună acest parc unui proces amplu de regenerare urbană, dar până nu se va rezolva problema dreptului de proprietate, administrația locală are mâinile legate. Ministerul vizat ar trebui să ia măsuri pentru rezolvarea situației.

Parcul trebuie să fie din nou un spațiu verde util, îngrijit, de care clujenii se pot bucura’, a declarat deputatul UDMR de Cluj, Csoma Botond, după ce a adresat o întrebare oficială Ministerului Transporturilor, în care a solicitat urgentarea adoptării unei hotărâri de guvern pentru transferul de proprietate a parcului. Deputatul clujean a cerut formații cu privire la data în care hotărârea de guvern se va afla pe ordinea de zi a ședinței Guvernului.

La începutul lunii martie a.c. membrul Comisiei pentru administrație publică și amenajarea teritoriului din Camera Deputaților a prezentat această problemă în cadrul unei interpelări adresate ministerului vizat. Răspunsul primit a fost că hotărârea de guvern se află deja în proces de avizare în cadrul ministerului. Totuși, aceasta nu a ajuns să fie adoptată.

Parcul Feroviarilor din Cluj-Napoca, al doilea parc ca suprafață din oraș, a fost atestat documentar la sfârșitul secolului al XIX-lea, în acea perioadă aici fiind organizat târgul de vite al orașului. În anii ’60 a primit actualul nume și a fost transformat în parc de distracții pentru copii. Parcul aflat azi în stare de paragină este în administrația Companiei Naționale de Căi Ferate. Primăria ar dori să îl reabiliteze și să îl redea utilizării publice, însă lucrările nu pot începe până nu se rezolvă problema dreptului la proprietate.

Zalău va avea indicatoare multilingve la intrarea în municipiu

‘Consiliul Local Zalău a adoptat în ședința de azi, cu unanimitate de voturi, propunerea de hotărâre inițiată de consilierii UDMR care prevede amplasarea indicatoarelor cu denumirea localității în trei limbi: română, maghiară și germană (Zalău, Zilah, Zillenmarkt)’, a anunțat Fazakas Miklós, viceprimarul municipiului Zalău.

‘Decizia de astăzi este una istorică, după 27 de ani am reușit să îndeplinim acest deziderat al comunității maghiare locale. Este rezultatul activității consilierilor locali UDMR, dar și al organizației municipale și județene ale Uniunii. Am considerat important acest obiectiv deoarece dezvoltarea orașului Zalău se datorează și contribuției comunității maghiare locale.

Credem că respectul reciproc și conviețuirea pașnică au avut un rol important în adoptarea unanimă a prezentei hotărâri, prin urmare, doresc să mulțumesc și pe această cale colegilor români pentru atitudinea pozitivă și deschiderea de care au dat dovadă în acest sens’, a declarat Fazakas Miklós, care a mai adăugat: ‘Pe lângă indicatoarele cu denumirea localității în cele trei limbi, vom amplasa și un panou cu mesaj de bun venit în șase limbi — română, maghiară, germană, engleză, franceză și italiană.

La pregătirea proiectelor de hotărâre am luat în considerare caracteristicile culturale, lingvistice și confesionale ale orașului, dar am avut în vedere și marii investitori din ramura industrială care își desfășoară activitatea pe teritoriul Zalăului și care asigură locuri de muncă, traiul zilnic pentru mii de cetățeni, respectiv sprijină în mod constant activitățile educaționale, culturale și sportive ale orașului’.

Potrivit datelor recensământului populației din 2011, municipiul Zalău are 9.000 de locuitori de naționalitate maghiară, însemnând 16 la sută din totalul populației locale.

Recommended For You

About the Author: Seserman Alin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.