Comunicat de presă – Platforma Acțiunea Civică a Tinerilor (PACT)

Președintele PACT, Sebastian Burduja, a transmis o scrisoare deschisă factorilor de decizie din România (Președintele Romaniei, președinții celor două camere ale Parlamentului, Prim-ministrului, precum si parlamentarilor români de diaspora) prin care, în numele Platformei Acțiunea Civică a Tinerilor, își manifestă susținerea față de demersul de contestare a modificării sistemului electoral din Republica Moldova inițiat de peste 20 de organizații civice și dezaprobă total modalitatea de adoptare a acestor proiecte de către Parlamentul de la Chișinău, prin încălcarea legii și subminarea principiilor democratice.

Vă rugăm să regăsiți alăturată scrisoarea în original.

Scrisoare deschisă

Domnului Klaus Iohannis, Președintele României,

Domnului Călin Popescu Tăriceanu, Președintele Senatului,

Domnului Liviu Dragnea, Președintele Camerei Deputaților,

Domnului Sorin Grindeanu, Prim-ministrul României,

Domnului Radu Mihai Mihail, Senator

Domnului Viorel-Riceard Badea, Senator

Domnului Nicolae Daniel Popescu, Deputat

Domnului Mihai Voicu, Deputat

Domnului Doru Petrișor Coliu, Deputat

Domnului Constantin Codreanu, Deputat

Platforma Acțiunea Civică a Tinerilor (PACT) își manifestă susținerea față de demersul de contestare a modificării sistemului electoral din Republica Moldova inițiat de peste 20 de organizații civice și dezaprobă total modalitatea de adoptare a acestor proiecte de către Parlamentul de la Chișinău, prin încălcarea legii și subminarea principiilor democratice.

În data de 4 mai 2017, mai mulți parlamentari ai PD, PSRM și PPEM au susținut includerea pe agenda suplimentară a ședinței Parlamentului a două proiecte ce introduc modificări cruciale în sistemul electoral din Republica Moldova: proiectul de lege nr. 60/2017, promovat de Partidului Democrat, care propune alegerea celor 101 deputați în circumscripții uninominale (în sistem uninominal) și proiectul nr. 123/2017, promovat de Partidul Socialiștilor, care prevede introducerea sistemului mixt (50% pe liste de partid și 50% potrivit sistemului uninominal). Parlamentul a votat adoptarea celor două proiecte în primă lectură și a decis comasarea acestora, proiectul PSRM privind sistemul mixt fiind luat drept bază.

Menționăm că procedura de adoptare proiectelor de lege privind schimbarea sistemului electoral a fost profund ilegală, amintind de modalitatea prin care Guvernul României a adoptat Ordonanța 13: fără avizele cerute de lege, la finalul unei ședințe de Guvern. Similar, niciunul din proiectele ce vizau schimbarea sistemului electoral din Republica Moldova nu figura pe agenda Parlamentului și niciunul dintre proiecte nu a fost însoțit de avizele Guvernului sau de avizele comisiilor parlamentare — cerințe obligatorii conform legii. Ulterior, președintele Parlamentului a oferit o oră Comisiei juridice, de numiri și imunități pentru a analiza proiectul nr. 123.

Totodată, adoptarea acestor proiecte de lege a avut loc înaintea vizitei reprezentanților Comisiei de la Veneția, care au fost invitați chiar de președintele Parlamentului și de fostul președinte al Partidului Socialiștilor pentru a elabora un punct de vedere pe marginea celor două proiecte. Precizăm că după adoptarea proiectelor în prima lectură, acestea nu mai pot fi modificate conceptual, chiar dacă aceste modificări sunt recomandate de către Comisia de la Veneția.

În opinia noastră, schimbarea sistemului electoral este un tertip politic pentru limitarea accesului noilor forțe politice la competiția electorală și nu are niciun fel de susținere populară. Acțiunea din Parlamentul Republicii Moldova reprezintă o lovitură dată statului de drept din Republica Moldova și a parcursului său euro-atlantic.

Pe această cale solicităm factorilor de decizie din România, în frunte cu Președintele țării, președinții celor două camere ale Parlamentului și Primul-ministru să elaboreze un punct de vedere comun privind situația din Republica Moldova, a cărei democrație fragilă se află într-un pericol iminent.

Una dintre soluțiile pe care Platforma Acțiunea Civică a Tinerilor le propune factorilor de decizie din țara noastră este să ia în calcul posibilitatea blocării oricărui ajutor financiar oferit de către România în cazul în care sistemul electoral din Republica Moldova va fi schimbat prin abuz. Totodată, facem apel către parlamentarii români care reprezintă diaspora să-și îndrepte atenția către cetățenii români din Republica Moldova și să prezinte deschis pericolele unei astfel de legi. Nu putem permite ca, în pragul centenarului Marii Uniri, ce va fi sărbătorit în anul 2018, frații noștri de peste Prut să devină prizonierii unui ‘stat capturat.’

Este de datoria României de a acționa în interesul cetățenilor Republicii Moldova, mulți dintre ei fiind și cetățeni români.

Cu considerație,

Sebastian Burduja

Președinte PACT

***

PACT reunește ‘tinerii’ — nu atât ca vârstă, cât mai ales ca spirit — toți cetățenii care încă mai cred în șansa unui viitor mai bun pentru România și își asumă responsabilitatea de a acționa împreună pentru acest ideal.

PACT are o orientare politică de centru și militează pentru responsabilizarea și implicarea cetățenilor în formularea și punerea în practică a soluțiilor de dezvoltare, într-un cadru de dialog pragmatic și axat pe nevoile comunității. Proiectul de țară asumat este atingerea într-o generație a nivelului mediei UE pentru toți indicatorii fundamentali de dezvoltare.

Demersul nostru se bazează pe patru principii fundamentale: Profesionalism, Acțiune, Comunitate, Transparență. Într-un cuvânt: PACT.

Alin Iliescu, Biroul de presă PACT

Recommended For You

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *