Comunitatea românească din Ucraina pe agenda diplomaţiei româneşti

Protejarea dreptului etnicilor români din Ucraina la educaţie în limba maternă este o preocupare comună a Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, Ministerului Afacerilor Externe şi Ministerului Educaţiei Naţionale. Situaţia s-a aflat pe agenda dezbaterilor din cadrul comitetelor interministeriale convocate în cursul acestui an de MRP, la care au fost invitate MAE şi MEN.

Preocuparea faţă de menţinerea identităţii lingvistice a etnicilor români din Ucraina s-a concretizat prin acordarea, în cursul anului 2018, a peste 1.600 de burse elevilor de clasa I-a care studiază în statul vecin în şcolile cu predare în limba română sau cu studiul unor materii în limba română ca limbă maternă. MRP intenţionează să continue acest program şi în anul 2019, subiectul fiind dezbătut şi în cadrul comitetelor interministeriale.

Totodată, MRP a derulat în cursul anului trecut o serie de alte proiecte şi iniţiative în sprijinul etnicilor români din Ucraina, după cum urmează:

– finanţarea a 14 proiecte ale asociaţiilor româneşti din Ucraina, 2 proiecte pe domeniul Educaţie, 6 proiecte pe domeniul Mass-media, 4 proiecte pe domeniul Cultură, 1 proiect pe Societate Civilă şi 1 proiect pe Centenar;

– Programul de tabere ARC 2018, la care au participat 624 de copii etnici români din Ucraina dintr-un total de 2872 de locuri disponibile;

– Programul Descoperă şi Cunoaşte România, la care au participat 100 de etnici români din Ucraina, dintr-un total de 450 de locuri disponibile;

– MRP a oferit în anul 2018, 160 de ghiozdane copiilor etnici români din Ucraina, dintr-un total de 500 disponibile;

– Realizarea în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale a 300 de stagii de perfecţionare pentru profesorii care predau în limba română în Ucraina.

MRP va continua să urmărească, alături de ministerele partenere, evoluţia situaţiei comunităţii româneşti din Ucraina şi va oferi sprijin în conformitate cu aria sa de competenţă.

Recommended For You

About the Author: Seserman Alin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.