Comunitățile locale pierd bani mulți în noua formulă a bugetului de stat

Proiectul legii bugetului de stat pe anul 2018 a fost adoptat pe articole, luni, în plenul comun al Parlamentului.  Proiectul a fost adoptat în forma de la Comisiile de buget, cu un singur amendament respins. Astfel, plenul Parlamentului a respins amendamentul potrivit căruia cotele defalcate din impozitul pe venit care se transferă bugetelor locale cresc de la 71,5% la 100%, pentru a compensa diminuarea cotei de impozitare a impozitului pe venit de la 16% la 10%.

Comunităţile locale pierd astfel o parte consistenţă a veniturilor pe care se bazau având în vedere că veniturile din impozitul pe salarii şi venit se făceau la bugetul local în proporţie de 71,5%.

Comunităţile locale au făcut scandal după reducerea impozitului de salarii şi venit de la 16% la 10%, dar guvernul le-a promis compensaţii. Compensaţiile ar urma să vină în cea mai mare parte din TVA, pentru că primăriile şi consiliile judeţene primesc o cotă şi din această sursă. Problema este că veniturile din TVA de care ar urma să beneficieze şi comunităţile locale sunt la mâna altora – a guvernului în cazul judeţelor sau a judeţelor în cazul localităţilor.

http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/1481/21333/16874644/2/3-salarii.jpg

Recommended For You

About the Author: Seserman Alin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.