ULTIMA ORĂ, ACTUALITATE, DIN TRANSILVANIA

Conferențiarul universitar dr. Alin Tat este noul Președinte al Federației Europene a Profesorilor Creștini

În perioada 24-30 iulie 2018 s-a desfășurat la Trier, în Germania, cea de-a 63-a Întâlnire anuală a Federației Europene a Profesorilor Creștini  (SIESC) care a reunit 60 de participanți din 11 țări. Scopul acestei întruniri este “valorizarea și dezvoltarea profesiei de educator prin intermediul unor întâlniri și schimburi de experiențe și de idei între educatori din țări europene, punând în valoare diferitele limbi, culturi și istorii, și căutând să pună în evidență și să aprofundeze valorile comune ale civilizației europene”, conform Ceciliei Frățilă (www.bru.ro).

Delegația română a fost formată din trei membri ai Asociației Generale a Românilor Uniți, Greco-Catolici (AGRU): Alin Tat, Gabriel Morariu și Cecilia Frățilă. România a fost reprezentată pentru prima dată la această întâlnire de doamna Viorica Lascu, în anul 1991.

Tema întâlnirii de anul acesta a îmbinat trei concepte: lege, libertate și responsabilitate, abordările de natură politico-filosofică, pedagogico-psihologică și teologică regăsindu-se în expunerile invitaților: Puterea statului și libertatea individuală de profesorul Hans Gerhard Neugebauer, de la Universitatea din Köln;  Pedagogia bazată pe diagnostic pentru a lucra cu copii și adolescenți aflați în situații dificile Wolfgang Oelsner, pedagog și psihoterapeut și «Pentru libertate ne-a eliberat Cristos» (Gal 5,1) de Georg Rubel, profesor la catedra de Teologie biblică de la Luxembourg.

Cu acest prilej a fost ales noul președinte al federației pe o perioadă de 2 ani, în persoana domnului Alin Tat, conferențiar universitar la Facultatea de Teologie Greco-Catolică și director al Centrului de Studii Ecumenice şi Interreligioase (CSEIR) în cadrul Universității “Babeș-Bolyai” Cluj. Studiile și experiența profesională în domeniul educației și învățământului l-au recomandat de la sine pentru această funcție. Iată câteva repere: 1996-1998: bursă la Şcoala Normală Superioară (ENS) de la Fontenay-Saint-Cloud, 1997: maîtrise (licenţă) de filosofie la Universitatea Paris I (Panteon-Sorbona), 1998: DEA (master) de filosofie la Univ. Paris I (Panteon-Sorbona), 2002: doctor în filosofie la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj. Participă la numeroase proiecte, granturi și stagii de cercetare, printre care: proiectul de cercetare de la Catholic University of America, Washington D. C. în 2006 (septembrie-noiembrie), proiectulk de cercetare individuală la New Europe College (Bucureşti), programul Petre Ţuţea: Identitate şi alteritate confesională în revista Perspective” în perioada 2006-2007 și grantul Volkswagen Old Borders – New Frontiers: Orthodox Christianity and the European Integration în 2009-2011. A publicat numeroase articole și cărți în domeniul filosofiei și teologiei. Este membru în diferite asociații religioase și laice, printre care: Asociaţia Internaţională a Intelectualilor Catolici Asociaţia Tinerilor Universitari, Asociaţia Română de Studii Religioase, Centrul de filosofie antică şi medievală, Univ. “Babeş-Bolyai”, Cluj.

Anul viitor întâlnirea a delegaților SIESC va avea loc în perioada 22 și 28 iulie 2019, la Tainach/Tinje, în Austria.