OPINII

Confuzie

Astazi abundă știrile alarmiste, sosite din toate direcțiile.
Pe de o parte, auzim ca varianta delta e foarte periculoasă, și nu se știe dacă vaccinurile ajută, așa că stați în casă, izolați-vă, purtați mască etc.
Pe pe altă parte, vaccinați-vă, ca să nu faceți forme grave, pentru că vaccinul e bun, hai să revenim la normal.
Din altă direcție auzi că vaccinul (unul, altul sau oricare) e de fapt periculos, ne modifică ADN-ul, iar ăștia vor să ne omoare pe toți.
(Cum vaccinurile sunt disponibile în practic toate țările lumii, indiferent de cine este la putere – și în Rusia, Polonia, Ungaria, Cehia, Israel, Japonia sau Coreea de Sud – dar și în Florida, Texas, Alberta etc – nu pot accepta ideea că aceste guverne din aceste țări și-ar dori exterminarea propriilor popoare. Dacă vaccinurile prezintă unele efecte nedorite, acestea sunt accidentale și nu intenționate!).
Cel mai interesant este că uneori vezi aceste știri la grămadă transmise de același ziar sau televiziune – orice e bun, numai să facă frică și să se vândă!
Ce să mai creadă bietul cetățean? Am impresia că dincolo de riscuri medicale, generalizarea confuziei este rezultatul cel mai sigur al acestei pandemii. Dacă vrei sa fii cât de poate de obiectiv și examinezi toate știrile și comunicatele din toate sursele credibile sau oficiale, te duci la culcare amețit, neștiind de ce anume să îți fie mai frică – de boală, de vecin sau de vaccin. Și atunci, pentru că mintea noastră nu poate rezista mult timp cu idei aflate în conflict, preluăm una sau alta dintre narațiuni și ne asociem cu grupul care crede la fel.
Singura ieșire posibilă ar fi dezvoltarea unui set de credințe personale cât mai solide, cât mai centrate în adevăr, în care prudența și nu frica să fie factorul determinant. Până la urmă, frica este mai periculoasă ca orice, pentru că ne împiedică să trăim.
Fiți prudenți, dar încrezători, bucurați-vă de viață, alegeți ce credeți că este cel mai bine, dar respectați-l pe cel de lângă voi, chiar dacă vede altfel situația. Oricine face astăzi o alegere, fie să se vaccineze fie nu, are motivele sale profunde, personale, și consideră că beneficiile alegerii sale sunt mai mari ca riscurile (da, știu, e o frază foarte la modă zilele astea).
PS. Repet ce am mai spus. Pașaportul și obligativitatea fac mai mult rău decât bine. La fel datul de rușine, insultarea sau amenințarea celor ce aleg diferit. Sunt factori care amplifică problema, nu o rezolva.
Autor: Gabriel Purcăruș