POLITICĂ

Congresul UDMR va avea loc la Cluj pe 22-23 februarie

“Uniune pentru viitor” – CRU a pregătit Congresul din februarie al UDMR

În ultimii doi ani trecutul şi protejarea drepturilor comunităţii ne-au consumat cele mai multe energii, însă în perioada următoare trebuie să ne concentrăm eforturile pe construirea unui viitor şi pe consolidarea acestuia. În acest sens, sloganul Congresului UDMR de la Cluj, din data de 22-23 februarie, este “Uniune pentru viitor”.

Pe lângă alegerea preşedintelui Uniunii, misiunea Congresului va fi să definească un proiect de viitor pentru comunitatea maghiară din România şi să stabilească obiectivele cele mai importante ale UDMR, strategiile în domeniile educaţiei, economiei, infrastructurii, sănătăţii şi organizării sociale. Pentru realizarea acestor deziderate este nevoie de o Uniune puternică şi de aliaţi puternici, implicarea unor organizaţii profesionale, de consultare publică reală şi de parteneri internaţionali influenţi.

La Congres va fi lansată şi următoarea etapă a campaniei UDMR pentru alegerile europarlamentare. În acest sens va avea loc o dezbatere cu participarea celor care şi-au anunţat intenţia de a candida pe listele Uniunii la alegerile europarlamentare (stabilirea ordinii pe liste urmând să aibă loc în săptămâna următoare desfăşurării Congresului). Totodată, vom lansa şi acţiunea de strângere a semnăturilor de susţinere a candidaţilor şi vom prezenta cele mai importante elemente ale programului nostru electoral.

Alegerile europarlamentare din mai vor influenţa viitorul Europei. Uniunea Europeană se confruntă cu schimbări majore. Depinde şi de noi, comunitatea maghiară din România, dacă, vom avea de pierdut sau de câştigat în urma acestei schimbări.

În luna mai, se va decide cine va alcătui majoritatea în PE: cei care susţin legislaţia europeană privind protecţia minorităţilor naţionale sau cei care nu iau în considerare problemele noastre. Se va decide, de asemenea, cine vor fi cei care vor conduce Uniunea: cei pentru care este importantă dezvoltarea localităţilor din cât mai multe resurse europene, iar agricultorii să beneficieze de mai multe subvenţii, sau cei care vor să reducă cuantumul finanţărilor.

Pentru noi, miza este clară, obiectivul este bine definit: ne dorim o reprezentare puternică a maghiarilor din Transilvania şi din Bazinului Carpatic, pentru a contribui la consolidarea viitorului Uniunii Europene – indiferent că este vorba despre politica de finanţare, despre protecţia minorităţilor naţionale sau despre fenomenul migraţiei. Este în interesul comunităţii maghiare ca Europa să fie mai puternică, iar, astfel, Transilvania se va dezvolta în continuare.

Comunicat UDMR