ACTUALITATE

Conservatorii au câştigat alegerile în Grecia

Partidul Noua Democrație (conservator, de opoziție) are un avans serios în fața Syriza (partid de stânga, aflat la putere) în alegerile parlamentare anticipate desfășurate duminică în Grecia, arată un exit-poll comun realizat la comandat a cinci televiziuni private și difuzat duminică seară, transmite Reuters.

Potrivit exit-poll-ului, partidul de dreapta Noua Democrație ar urma să obțină între 38% și 42% din voturi, față de 26,5% – 30,5% pentru formațiunea de stânga Syriza, aflată la putere din 2015.

Pentru a șasea oară într-un deceniu și pentru prima dată de când țara a reușit să ducă la îndeplinire cu bine planul de redresare economică, grecii au fost chemați duminică la urne, pentru a-și alege un nou guvern.
De altfel, e de așteptat ca acutalul șef al Executivului Alexis Tsipras și partidul său Syriza să piardă puterea în favoarea conservatorilor Noii Democrații conduși de Kyriakos Mitsotakis, care aspiră la fotoliul de premier.

Premierul Alexis Tsipras a convocat alegeri anticipate pe 26 mai după ce partidul său de stânga Syriza a înregistrat o înfrângere zdrobitoare în alegerile europarlamentare, plasându-se cu 10 procente în spatele formațiunii conservatoare Noua Democrație. De asemenea, principalul partid de opoziție a reușit să câștige alegerile locale care s-au desfășurat în aceeași zi cu scrutinul european.

Secțiile de votare, deschise la ora 7.00, s-au închis la ora 19.00, primele estimări ale votului urmând să fie anunțate la două ore de la încheierea procesului electoral.

Syriza a câștigat din nou scrutinul și a guvernat alături de Grecii Independenți până în ianuarie 2019, moment în care partenerii de guvernare au rupt coaliția, în semn de protest față de acordul încheiat de Atena cu Macedonia de Nord.
Noua democrație, condusă de Kyriakos Mitsotakis, s-a opus la rândul ei acestui acord prin care micul stat balcanic a acceptat redenumirea sa drept Macedonia de Nord, în schimbul sprijinului pentru integrarea în NATO și integrarea europeană. Grecia blocase acest proces revendicând numele provinciei istorice.

Mitsotakis a anunțat că, în cazul unei victorii, nu va respecta acordul cu Macedonia de Nord și se va opune aderării acestui stat la UE.