POLITICĂ

Conservatorii lui Merkel şi-au ales noul lider. Cine este posibilul viitor cancelar al Germaniei?

Candidatul în alegerile susținute de partidul Uniunea Creştin Democrată (CDU), Armin Laschet, a fost ales președinte al formațiunii cu 521 de voturi din 1.001 delegaţi. Armin Laschet l-a devansat pe Friedrich Merz (466 voturi), rival al cancelarei şi favorit al dreptei, potrivit rezultatelor unui scrutin intern. Noul președinte este un apropiat al Angelei Merkel.

Decizia de sâmbătă pune capăt celor 11 luni la conducerea CDU a lui Annegret Kramp-Karrenbauer, care nu a reuşit să impună autoritate în partid şi şi-a anunţat demisia.  Merkel, care este cancelar din 2005, a anunţat în 2018 că nu va mai candida pentru al cincilea mandat.

Cine este Armin Laschet? Laschet, în vârstă de 59 de ani, a studiat dreptul la Munchen și-a început activitatea profesională ca jurnalist, după care s-a dedicat partidului. A fost ales pentru prima dată în 1989, în postul de consilier municipal din Aachen. Deţine din 2017 funcţia de preşedinte al celui mai populat land al Germaniei, Renania de Nord-Westfalia, în mod tradiţional de centru-dreapta.