ACTUALITATE, DIN TRANSILVANIA, ULTIMA ORĂ, Uncategorized

Conservatorul Sebastian Kurz (Austria) cel mai tânăr lider din Europa

Update. Partidul Popular austriac (OeVP, conservator), condus de ministrul de externe Sebastian Kurz, a câștigat cu circa 30,2% din voturi alegerile legislative desfășurate duminică în Austria, arată rezultatele parțiale, pe locul doi plasându-se Partidul Libertății (FPOe, de extremă dreapta) cu aproape 26,8% din voturi, urmat de Partidul Social-Democrat (SPOe) cu 26,3%, relatează agențiile internaționale de presă.

Aceste procente au fost consemnate în urma numărării a 42% din buletinele de vot. Rezultatul preliminar confirmă posibilitatea unei viitoare coaliții între conservatori și extrema-dreaptă, idee avansată în timpul campaniei electorale ce a fost dominată de tema imigrației. Atât Sebastian Kurz, cât și liderul FPOe, Heinz Christian Strache, au pledat pentru o abordare mai restrictivă față de imigrația ilegală, după ce peste 130.000 de de migranți au cerut azil în Austria în anii 2015 și 2016.

Aproape 6,4 milioane de cetăţeni cu drept de vot sunt aşteptaţi azi la urne în Austria, pentru a-şi alege deputaţii după modelul de scrutin proporţional. Legislativele din Austria  ar putea face din conservatorul Sebastian Kurz, 31 de ani, cel mai tânăr lider din Europa. S-ar  deschide astfel calea revenirii extremei drepte la guvernare, transmite AFP.

Dreapta speră să câştige alegerile parlamentare care se desfăşoară duminică în Austria, pe fondul scăderii în sondaje a conducerii de centru-stânga a ţării şi al unui scandal ce o afectează, putând de asemenea propulsa un partid radical de dreapta, relatează agenţia DPA, preluată de Agerpres.

Partidul Social-Democrat Austriac (SPOe) al cancelarului Christian Kern şi Partidul Popular Austriac (OeVP, conservator) s-au acuzat reciproc de tactici de campanie murdare.

Guvernul de coaliţie s-a destrămat în cele din urmă în mai, când OeVP l-a ales drept  lider pe tânărul şi popularul ministru de externe, Sebastian Kurz.

Potrivit sondajelor, tânărul de 31 de ani este favorit în cursa electorală, datorită planurilor sale de a opri imigraţia de refugiați și muncitori din țările mai sărace ale UE.

Poziţiile sale sunt destul de similare cu cele ale Partidului Libertăţii Austriac (FPOe) din opoziţie. Condusă de Heinz-Christian Strache, mişcarea populistă de extremă-dreapta s-a străduit să-şi schimbe imaginea radicală pentru a deveni un viitor partener de coaliţie în următorul guvern.

La doar 27 de ani, Kurz a devenit, în urmă cu 4 ani, cel mai tânăr ministru de Externe din Europa.

Sondajele sugerează că FPOe şi SPOe îşi vor disputa, duminică, locul al doilea.

Cancelarul Kern s-a luptat să-şi promoveze planurile de a intensifica activitatea economică şi a fost, de asemenea, afectat de dezvăluiri că el ar fi angajat un consultant politic israelian care a creat pagini false în social media pentru a-l discredita pe Kurz.

VREMEA

Cluj-Napoca Cluj Romania
Predominant însorit
Predominant însorit
8°C
Vânt: 4 km/h E