ACTUALITATE

Consiliul Concurenţei investighează piaţa imunoglobulinei

Consiliul Concurenţei investighează un cartel pe piaţa imunoglobulinei, după ce mai multe companii europene au întrerupt livrările în România. Reprezentanţii Consiliului precizează, într-un comunicat, că verificările vizează un posibil comportament anticoncurenţial din partea acestor societăţi, suspectate că s-au înţeles între ele şi au limitat sau întrerupt aprovizionarea pieţei româneşti.

În cadrul investigaţiei, au fost efectuate simultan inspecţii inopinate în România, în Belgia şi în Italia. Inspecţiile inopinate reprezintă o etapă importantă în cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurenţial, efectuarea acestora nereprezentând o antepronunţare în ceea ce priveşte vinovăţia companiilor.

Acesta este al doilea caz în care Consiliul Concurenţei solicită asistenţă din partea autorităţilor de concurenţă din Uniunea Europeană în derularea unei investigaţii. Reamintim că, în Septembrie 2017, Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie pe piaţa asigurărilor de aviaţie, în cadrul căreia s-au cules informaţii de la companii din România şi Anglia, cu sprijinul Autorităţii Britanice de Concurenţă şi Pieţe.

Imunoglobulina este o substanţă fabricată din plasma din sângele uman, cu rol esenţial în sistemul imunitar, care atacă substanţele străine, cum ar fi bacteriile, şi asistă corpul în distrugerea lor.

România s-a confruntat cu o criză de imunoglobulină acum patru luni, iar ministrul sănătăţii a activat mecanismul de alertă european, prin care a solicitat substanţa. Lunar, pacienţii români au nevoie de 5 mii de fiole de imunoglobulină.