DIN TRANSILVANIA

Consiliul Concurenţei solicită să se acorde acces nediscriminatoriu la apele minerale de la Sângeorz-Băi

Consiliul Concurenţei solicită să se acorde acces nediscriminatoriu la apele minerale de la Sângeorz-Băi
Angajamentele propuse de HEBE SA – în dezbatere publică

Consiliul Concurenţei supune dezbaterii publice angajamentele propuse de HEBE SA pentru a elimina îngrijorările de natură concurenţială care au condus la declanşarea investigaţiei privind un posibil abuz de poziţie dominantă al acestei companii pe piaţa serviciilor de furnizare a apei minerale terapeutice din staţiunea Sângeorz-Băi.

În cadrul angajamentelor, HEBE SA propune adoptarea unui contract-cadru care să reflecte o serie de propuneri şi principii pe care le va respecta pentru asigurarea unui mediu concurenţial în staţiunea Sângeorz-Băi. Astfel, prin noul contract-cadru, HEBE SA doreşte să elimine neclarităţile vechiului contract şi să regleze relaţiile contractuale. Propunerea de contract-cadru este formulată în termeni generali, adresându-se oricăror alţi posibili viitori beneficiari ai resursei de apă minerală terapeutică.

De asemenea, HEBE SA se obligă să valorifice resursele de apă minerală către companiile terţe, în mod transparent şi nediscriminatoriu, prin publicarea pe site-ul propriu a modelului de contract-cadru ,ce va conţine prevederi referitoare la obiectul contractului, modalitatea şi termenele de plată, sancţiunile în caz de neplată sau de întârziere a plăţii, termenul şi modalitatea de prelungire sau încetare a contractului.

HEBE SA are în patrimoniu un hotel cu aceeaşi denumire “Hebe” în staţiunea Sângeorz-Băi, dispunând de facilităţi de cazare şi bază de tratament balnear. În acelaşi timp, compania este deţinătoarea Licenţei exclusive de exploatare a apei minerale terapeutice din staţiunea Sângeorz-Băi.

Ca urmare, deţinând monopol pe exploatarea apei minerale din Sângeorz-Băi, HEBE SA trebuie să asigure accesul la izvoarele terapeutice, în mod obiectiv, tuturor companiilor ce deţin facilităţi de cazare şi bază de tratament balnear în staţiunea Sângeorz-Băi.

Investigaţia, declanşată de Consiliul Concurenţei în 2018, vizează un posibil abuz de poziţie dominantă exercitat de HEBE SA în staţiunea Sângeorz-Băi, prin refuzul acesteia de a încheia un contract de prestare servicii de furnizare a apei minerale terapeutice cu societatea Sind Tour Trading SRL, care deţine hotelul “Someşul” din aceeaşi localitate.

Documentul, conţinând angajamentele formulate de HEBE SA, poate fi consultat pe pagina web a autorităţii de concurenţă: www.consiliulconcurenţei.ro. Persoanele interesate pot transmite observaţii prin fax, la numărul 021 405 45 10, sau prin e-mail la adresa [email protected] ori prin servicii poştale la adresa: Consiliul Concurenţei, Piaţa Presei Libere nr. 1, corp D1, Sector 1, Bucureşti, cod poştal 013701

Octombrie 2019