Consiliul Consultativ al Cultelor din România susţine referendumul pentru definirea căsătoriei ca uniune între un bărbat şi o femeie

Întrunit în ziua de 02 octombrie 2018, în şedinţă anuală de lucru la Palatul Patriarhiei, sub preşedinţia Preasfinţitului Părinte MIHAI FRĂŢILĂ, Episcop al Episcopiei Greco-Catolice „Sfântul Vasile cel Mare” de Bucureşti, delegat al Preafericitului Părinte LUCIAN MUREŞAN, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică (potrivit Statutului care prevede preşedinţia prin rotaţie), Consiliul Consultativ al Cultelor din România salută cu speranţă decizia de organizare, în zilele de 6-7 octombrie 2018, a referendumului pentru clarificarea textului Constituţiei României, în sensul de înlocuire a formulării privind căsătoria ca „uniune între soţi”, cu formularea „uniune între un bărbat şi o femeie”.

Iniţiativa demarată încă din anul 2015 de Coaliţia pentru familie, din care fac parte şi unele organizaţii şi asociaţii ale cultelor religioase din România, avea ca scop să înlăture orice echivoc cu privire la termenul „soţi”, precizând că numai uniunea liber consimţită între un bărbat şi o femeie se poate numi căsătorie; mai precis, termenul de căsătorie neputând fi utilizat decât pentru a defini realitatea uniunii stabile între un bărbat şi o femeie.

În tradiţia iudaică, încă din Tora, este înscris faptul că familia trebuie să fie uniune între un bărbat şi o femeie, iar cel care nu îndeplineşte această poruncă încalcă credinţa în Dumnezeul Unic. Potrivit învăţăturii creştine, familia întemeiată pe căsătoria între un bărbat şi o femeie a fost binecuvântată şi cinstită de Mântuitorul Iisus Hristos prin prezenţa Sa, a mamei Sale şi a ucenicilor Săi, la Nunta din Cana Galileii, unde a săvârşit minunea transformării apei în vin (cf. Ioan 2, 1-11), arătând astfel valoarea sfântă a familiei conjugale. În scrierile islamului (Coran şi Sunnah), familia este definită ca uniunea între un bărbat şi o femeie, iar drepturile şi responsabilităţile fiecărui membru al familiei sunt indicate detaliat şi ocrotite.

În acest sens, Consiliul Consultativ al Cultelor din România îşi reafirmă susţinerea sa pentru definirea mai precisă în textul Constituţiei a căsătoriei ca uniune între un bărbat şi o femeie, aşa cum a decis deja în şedinţa sa de lucru din 20 iunie 2013. Familia naturală şi tradiţională se întemeiază, aşadar, pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pentru a cultiva iubirea reciprocă şi a da naştere la copii. Doar astfel înţeleasă, familia asigură perpetuarea societăţii umane.

Prin urmare, Consiliul Consultativ al Cultelor din România îndeamnă pe toţi cetăţenii români să participe la acest referendum decizional şi să spună DA familiei binecuvântate de Dumnezeu, prin care se asigură viitorul României. În statele democratice, fiecare cetăţean se implică activ în viaţa socială, mai ales când este chemat să se pronunţe prin vot asupra unui proiect de lege important. Participarea cetăţenilor români la acest referendum decizional pentru definirea clară a căsătoriei în Constituţia României este, deci, un act profund democratic, susţinut de cultele religioase pentru afirmarea familiei ca instituţie umană creată şi binecuvântată de Dumnezeu Creatorul universului şi al omului, potrivit învăţăturii religiilor monoteiste iudaism, creştinism şi islam.

Astfel, mărturia comună a cultelor religioase din România exprimă coresponsabilitatea şi cooperarea lor pentru binele societăţii româneşti.

Secretariatul Consiliului Consultativ al Cultelor din România

Recommended For You

About the Author: Seserman Alin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.