DIN TRANSILVANIA

Consiliul Judeţean al Elevilor (CJE) Bistriţa-Năsăud trage un semnal de alarmă asupra “condiţiilor precare din şcoli”

Consiliul Judeţean al Elevilor (CJE) Bistriţa-Năsăud trage un semnal de alarmă asupra “condiţiilor precare din şcoli”. Elevii spun că aproximativ 1.700 de elevi studiază în unităţi care au toaletele în exteriorul clădirilor, în timp ce în celelalte, deşi se adună bani la fondul şcolii, nu există săpun şi hârtie.

“Consiliul Judeţean al Elevilor Bistriţa-Năsăud, unica structură de reprezentare a elevilor bistriţeni, trage un semnal de alarmă cu privire la condiţiile precare din şcoli, la ineficienţa şi lipsa de interes a autorităţilor de a le soluţiona. (…) Constatăm, cu părere de rău, faptul că aproape 13% din instituţiile de învăţământ din judeţul Bistriţa-Năsăud, mai exact 41 de şcoli, din cele 318 existente în judeţ, nu au apă şi canalizare, iar preşcolarii sau elevii merg la WC-ul situat în fundul curţii. Este inadmisibil ca în România anului 2019 elevii să fie supuşi unor asemenea condiţii”, este mesajul celor de la CJE.

CJE Bistriţa-Năsăud cere consiliilor locale, cadrelor didactice, directorilor de şcoli şi părinţilor să se implice. Fiecare elev plăteşte către fondul şcolii, în medie, 40 de lei, unităţile de învăţământ în care există toalete sunt lipsite de săpun şi hârtie, spun aceştia.

Elevii au mai menţionat faptul că naveta elevilor anu este gratuită, fiecare copil duce de acasă peste 100 lei pentru a-şi asigura transportul spre şcoală.