Consumul creşte economia cu peste 5%

Produsul intern brut a înregistrat în primul trimestru o creştere cu 5% pe seria brută şi cu 5,1% pe seria ajustată sezonier, faţă de perioada similară din 2018, depăşind estimările majorităţii analiştilor, care prognozau un avans de 4,1-4,4%.

Comparativ cu trimestrul patru din 2018, economia României a crescut în primele trei luni din 2019 cu  1,3%, ajustat sezonier, a anunţat Institutul Naţional de Statistică.

Consumul cu amănuntul a crescut în prima parte a anului cu 8% ca urmare a creşterii, în principal, a salariilor în administraţia publică – plusul pe întreaga economie a fost de 14%. Dar industria care face un sfert din PIB a crescut cu doar 1% şi asta pentru că pieţele de export se restrâng.

„PIB-ul creşte pe baza consu­mu­lui. Industria se duce în jos pentru că nu se fac investiţii. Investiţiile publice nu sunt la nivelul care să susţină creşterea robustă, in­ves­tiţiile private, nici ele nu sunt pentru că temerea este mare. Desigur şi cererea ex­ternă a fost foarte slabă, în ultima vreme.”, a declarat economistul-şef al ING Bank, Cipri­an Dascălu.

Recommended For You

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.