DIN TRANSILVANIA

Contele Dracula nu mai bântuie, cel puțin o vreme, în Pasul Bârgăului. Hotelul din inima munților, închis pe perioadă nedeterminată

A funcționat fără întrerupere timp de 36 de ani, încă din vremea dictaturii comuniste, și a aprins imaginația iubitorilor de fantome și vampiri din țară și din străinătate. Însă, cu puține zile în urmă, Hotelul-Castel Dracula din pitorescul pas al Bârgăului, locul unde anual aveau loc petreceri cu specific draculist, și-a închis porțile din cauza cheltuielilor de funcționare prea mari, cărora administrația acestuia nu le-a mai putut face față. Astfel, cei care au trecut în această săptămână pe la reședința rafinatului conte-vampir au constatat cu tristețe că localul, altădată animat de mulțimea turisților români și străini, este închis.

Decizia administrației de la Hotelul-Castel Dracula vine după ce această proprietate a fost scoasă la vânzare, inițial pentru 7 milioane de euro, apoi pentru doar două milioane, însă nici așa, cunoscutul hotel nu și-a găsit stăpân.

Hotelul-castel ,,Dracula” a fost inaugurat la 20 august 1983, sub numele de Hotelul-castel ,,Tihuţa”, deoarece autorităţile comuniste nu au fost de acord ca acesta sa primească numele de ,,Dracula”, după cum propusese încă de la început, baronul Casei Dracula, Alexandru Misiuga, ctitorul acestuia. Hotelul, a cărui construcţie a durat şapte ani (aprilie 1976-august 1983) a fost rebotezat după Revoluţie cu numele de ,,Dracula”, el fiind amplasat în localitatea Piatra Fântânele, în Pasul Bârgaului (Tihuţa), la 1116 m altitudine, pe soseaua care leagă Transilvania de Moldova.

Acest hotel a fost construit după descrierile din romanul de mare succes ,,Dracula” al scriitorului irlandez Bram Stoker, macheta acestuia fiind realizată de bistrițeanul Alexandru Misiuga, cel care, în calitate de director al Oficiului Județean de Turism a obținut fondurile necesare ridicării acestuia.

Hotelul-castel ,,Dracula” este singurul din țară adăpostit într-o construcţie cu turn şi curte interioară. În subsolul hotelului a fost amenajat cavoul contelui Dracula; după ce turiştii curioşi coboară câteva scări înguste, la lumina unei lumânări, ajung într-o cameră a căror pereţi sunt acoperiţi cu picturi cu tematică draculistă, iar în mijlocul camerei dau de cavoul unde ziua se odihneşte vampirul, grupurile de vizitatori putând face cunoştinţă cu acesta.

În interiorul spaţiului verde din faţa hotelului, amenajat sub formă de inimă (aluzie la procedeul prin care se poate scăpa de vampiri, înfiingându-le un țăruș în inimă), cresc doi mesteceni, Adam și Eva, şi tot aici se află amplasat bustul scriitorului Bram Stoker.

Hotelul este colorat în alb şi griu, pe faţada hotelului numele acestuia fiind scris cu litere aurii; noaptea hotelul se colorează în roşu, culoare sângelui, specifică draculiştilor. Prin închiderea acestui hotel, județul Bistrița-Năsăud a pierdut una dintre resursele turistice de prim rang care atrăgea anual un mare număr de vizitatori. Deocamdată nu se știe dacă hotelul va fi redeschis și, mai ales, când se va întâmpla acest lucru.