ACTUALITATE, POLITICĂ

Controversatul chestor Ioan Buda, de astăzi, la pensie. Pensie specială, desigur!

Ioan Buda, fostul șef al Poliției de Frontieră și al Poliției Române, este de astăzi, pensionar. Potrivit bugetul,ro, acesta a fost nevoit să se pensioneze după scandalul de săptămânile trecute de la vamă, unde mii de români au așteptat ore întregi ca să poată intra în România.

Conform sursei citate, chestorul Buda a fost implicat, de-a lungul timpului, în numeroase scandaluri. Astfel, în anul 2011, un vameș de la Moravița a lansat acuzații dure la adresa lui Buda numindu-l   ,,Regina Șpăgilor”, alături de fostul șef ANAF, Sorin Blejnar.

Se tot vorbeşte că vor să ajungă la regină. Păi sunt două. La vamă regina e Blejnar, iar la Poliţia de Frontieră este chestorul Buda. Transporturile sumelor către Bucureşti se fac cu maşinile personale ale oamenilor de legătură, pentru că nu mai mergea cu avionul. Au fost dintre noi care au vrut să facă autodenunţ şi nu au fost lăsaţi„, scria, într-o scrisoare deschisă, fostul lucrător din Vama Moraviţa, aflat în arest preventiv, potrivit bugetul. În anul 2017, ziarul Național, citat de bugetul.ro/, publica o fotografie care datat din 2013 și în care apărea chestorul Ioan Buda, alături de fostul șef al DGIPI, Gelul Oltean, chestorul Marcel Ardelean, precum și șeful Direcţiei de Supraveghere şi Controlul Trecerii Frontierei, pchestorul Ioan Buda. În fața celor trei, ca într-un ritual de ,,Cosa Nostra” se afla în genunchi comisarul-șef Aurelian Miu.

Ancheta declanșată după apariția acestei fotografii a dus la demiterea lui Aurelian Miu, nu și a lui Ioan Buda, despre care, Carmen Dan, ministru de Interne în funcție în momentul respectiv, a spus că nu reiese din verificări, în mod clar, că Ioan Buda, deși prezent la acel eveniment, ar fi fost de față atunci când Aurelian Miu s-a așezat în genunchi în fața șefilor.

În momentul izbucnirii cazului Caracal, Ioan Buda, aflat în fruntea Poliției române a fost demis de la șefia acesteia și repus în funcția de șef la Poliția de Frontieră. Până la scandalul legat de blocarea vămilor de săptămânile trecute, când chestorul Buda și-a dat demisia din această funcție și a hotărât să se retragă la pensie. Una,s pecială, desigur!

De precizat că Ioan Buda s-a născut în județul Maramureș (localitatea Cupșeni), dar la vârsta de 6 ani s-a stabilit cu familia la Bața (Bistrița-Năsăud) unde a locuit o perioadă.