ECONOMIC

Corina Creţu critică din nou Guvernul Dăncilă: „Avem bani la Bruxelles pentru proiecte de infrastructură, dar nu avem proiecte“

Comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, a criticat, luni, la Bruxelles, Guvernul condus de Viorica Dăncilă pentru lipsa proiectelor din domeniul infrastructurii, care ar fi trebuit trimise Comisiei Europene pentru a primi finanțare.

În acest context, Crețu a subliniat că România trebuie să completeze proiectele de infrastructură care conectează Europa și a reamintit că Autostrada Târgu Mureş – Iaşi reprezintă o prioritate pentru Comisia Europeană, scrie Adevarul.ro.

În același timp, Corina Crețu a avertizat Executivul de la București că nu mai acceptă „insulte” faţă de munca pe care o face,  în condițiile în care a făcut „eforturi supraomeneşti” pentru a evita dezangajările de fonduri europene destinate României.

„Este datoria mea, ca şi comisar european pentru politică regională, să avertizez în toate statele membre, deci implicit şi în România, despre riscul pierderii sau dezangajărilor de fonduri şi mai ales în domeniul infrastructurii, având în vedere că sunt lucrări complexe, care durează ani în șir, trebuie să îmi fac datoria şi să spun când o ţară riscă să-şi piardă şansa la dezvoltare pentru generaţii întregi”, a declarat Corina Creţu, într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele Comitetului Regiunilor, Karl-Heinz Lambertz, susținută la Bruxelles.

Crețu a enumerat demersurile făcute, din momentul instalării sale în funcție, pentru a crește rata absorbției fondurilor europene pentru România. „În cazul României, am făcut eforturi extraordinare, în sensul că am fazat foarte multe proiecte în valoare de 3 miliarde de euro. Practic, am degrevat bugetul naţional de 3 miliarde de euro, bani care ar fi fost pierduţi. Am ajuns la o rată de absorbţie pentru perioada 2007-2013 de peste 90%, în condiţiile în care în 2014 am preluat-o de la sub 50%. Am aprobat proiecte retrospective, adică proiecte realizate, dar pentru care statul român plătea credite BEI şi BERD, am preluat salariile tuturor lucrătorilor pe fonduri europene. S-au pierdut 2 miliarde de euro, din păcate, în domeniul cel mai vulnerabil şi cel mai necesar pentru România, acela al transporturilor”, a mai spus Creţu.

În acest sens, comisarul european a ținut să sublinieze că pentru perioada 2014-2020 se fac „eforturi supraomeneşti” pentru a evita dezangajările de fonduri. Potrivit comisarului european, la începutul anului 2018, riscul de pierdere era de 800 de milioane de euro: „Pe Infrastructură nu există deocamdată risc de pierderi pentru anul acesta, tocmai pentru că avem proiecte fazate, proiecte care nu au fost terminate la timp, dar care consumă din această perioadă de programare şi vor fi terminate. Şi aceste proiecte fazate vor fi terminate şi avem nevoie de proiecte noi, mature. Nu înţeleg această tensiune care s-a creat între mine şi guvern spunând lucrurilor pe nume. Avem bani la Bruxelles pentru proiecte de infrastructură, nu avem proiecte“.

Corina Creţu a criticat faptul că nu există nicio solicitare din partea României pentru finanțarea studiilor de fezabilitate în cazul proiectelor de infrastructură, precizând că varianta aleasă de Guvern, în ceea ce privește sistemul de parteneriat public-privat, nu este unul pe placul specialiștilor de la Bruxelles.

„O spun cu toată sinceritatea de pe podiumul Comisiei Europene: avem nevoie de a completa proiectele de infrastructură care conectează Europa, mai ales Republica Moldova, Moldova de Europa Centrală şi de Est. Avem bani pentru studii de fezabilitate, nu avem nicio solicitare. (…) Din păcate, am văzut că, în şedinţa de Guvern, Guvernul a anunţat că doreşte să facă această autostradă pe sistemul parteneriat public-privat. Specialiştii noştri nu sunt confortabili cu această abordare, pentru că înseamnă o deprioritizare a investiţiei”, a spus comisarul european.

Totodată, Crețu a evidențiat faptul că deadline-urile înaintate de autoritățile române la Bruxelles au fost „depășite cu mult”: „Autorităţile române au solicitat schimbarea programului de infrastructură mare. Dânşii ne-au dat nişte deadline-uri care au fost deja depăşite cu mult. (…) Din partea noastră există toată disponibilitatea, dar atâta vreme cât nu avem proiecte nu avem ce analiza şi nu avem deci ce finanţa. Mai simplu de atât nu văd“.

Pe de altă parte, comisarul european a ținut să avertizeze Guvernul Dăncilă că nu mai acceptă insulte din partea sa: „Chiar vreau să vă anunţ public că nu mai accept insultele din partea Guvernului României faţă de munca pe care o fac”.