POLITICĂ

Comisarul Corina Crețu: Raportul de țară privind România arată că sărăcia rămâne o problemă

Europarlamentarul Corina Crețu a prezentat vineri dimineața, la sediul Reprezentanței Comisiei Europene de la București, Raportul de țară din cadrul Semestrului European. După cum era de așteptat, acest raport arată că sărăcia încă este o problemă a României zilelor noastre, deși, nu de puține ori, în ultimii ani, reprezentanții partidului de guvernământ s-au lăudat cu cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană. De ce această creștere economică e doar la nivel declarativ și nu se resimte la nivelul traiului populației, nimeni nu știe. Cert este că, Raportul de țară prezentat vineri de Corina Crețu arată că situația nu este roză așa cum o prezintă guvernanții noștri și că în România, sunt oameni care trăiesc în sărăcie ca acum 100 de ani.

„Am prezentat, în această dimineaţă, la sediul Reprezentanţei Comisiei Europene de la Bucureşti, Raportul de ţară din cadrul Semestrului European.

La o primă vedere, aceste discuţii par a fi extrem de tehnice, însă, este vorba, la modul cel mai simplu, despre bunăstarea românilor”, explică comisarul european.

Comisia Europeană a publicat, la final lunii februarie, raportul de tară pentru fiecare stat membru. „În cazul României, acest raport arată că sărăcia rămâne o problemă importantă şi că inegalităţile regionale cresc. În al doilea rând, dezvoltarea ţării este condiţionată de capacitatea administrativă. Birocraţia, responsabilităţile şi resursele fragmentate, toate acestea împiedică asigurarea serviciilor publice de calitate şi blochează investiţiile.

Dar nevoia de mai multe investiţii există şi se manifestă acut mai ales în educaţie, sănătate sau incluziune socială, în infrastructura de transport, energie şi mediu. Cred că investiţiile în aceste domenii ar contribui semnificativ la creşterea economică solidă şi pe termen lung a României”, spune Corina Creţu.

Trebuie avut în vedere că România are nevoie de investiţii diferenţiate la nivel regional şi de politici adaptate, flexibile, care să răspundă nevoilor şi provocărilor de la nivel local, adaugă comisarul pentru Dezvolare Regională. „Totodată, cred că e important să ne amintim cu toţii că datoria noastră, a fiecăruia dintre noi – cei care temporar ocupăm diverse funcţii publice la nivel naţional sau european – este de a face tot ce ţine de noi pentru a îmbunătăţi viaţa de zi cu zi a românilor” a scris pe Facebook, comisarul european Corina Crețu.