LIFESTYLE

Cosmin Olăroiu campion în China

Cosmin Olăroiu a câştigat titlul în China, cu Jiangsu Suning, după ce a învins în finală campioana en-titre, Guangzhou Evergrande, echipă antrenată de Fabio Cannavaro, scor 2-1 la general (2-1, 0-0).

Este primul titlu din istorie pentru Jiangsu Suning, iar antrenorul român de 51 de ani va fi recompensat pe măsură.

Cosmin Olăroiu va primi un bonus de 3 milioane de dolari, pentru performanţa realizată.

Antrenorul român a ajuns în martie 2018 la Jiangsu Suning şi are un salariu uriaş la gruparea chineză: 7 milioane de dolari pe an.

Din cauza pandemiei de coronavirus, formatul principalei competiţii fotbalistice chineze a fost schimbat, o fază a grupelor şi una eliminatorie înlocuind sistemul obişnuit, tip campionat. Turneul final a avut loc la Suzhou. Guangzhou Evergrande câştigase opt din ultimele nouă ediţii ale campionatului Chinei.

Cosmin Olăroiu și-a început cariera de antrenor la FC Național, în 2000. După un prim mandat nereușit la Steaua, Olăroiu a revenit la FC Național, iar apoi a mai antrenat-o și pe Politehnica Timișoara, înainte să revină în Ghencea, la sfârșitul anului 2005.

În 2005-2006 a câștigat primul său titlu de campion, iar la finele sezonului 2006-2007 a semnat cu Al Hilal, în Arabia Saudită (actuala echipă a lui Răzvan Lucescu).

După un titlu și 2 cupe cucerite cu Al Hilal, Olăroiu a plecat în Qatar, la Al Saad, unde a petrecut un sezon și a câștigat o cupă. Mai apoi, a mers în Emiratele Arabe Unite, unde a cucerit 4 titluri de campion: 2 cu Al Ain și 2 cu Al Ahli.

În 2015, Olăroiu a fost la un pas să cucerească și Liga Campionilor Asiei, dar Al Ahli a pierdut finala împotriva celor de la Guangzhou Evergrande, condusă și la acea vreme de Fabio Cannavaro.

În 2018, antrenorul român a ajuns în China, la Jiangsu Suning, formație care este deținută de aceeași patroni ca și Inter Milano. Olăroiu a încheiat primele 2 sezoane cu Jiangsu pe locurile 5, respectiv 4, dar conducerea i-a oferit credit și pentru acest sezon, care a fost unul total inedit din cauza pandemiei.