LIFESTYLE

Costa Rica, prima ţară din America Centrală care legalizează căsătoria între persoane de acelaşi sex

Costa Rica a devenit marţi prima ţară din America Centrală care autorizează căsătoria între persoane de acelaţi sex, o măsură aşteptată în urma unei hotărâri a Curţii Supreme şi salutată în presă, în pofida faptului că epidemia covid-19 a împiedicat festivităţi prevăzute în ţară, relatează AFP.

Numeroase cupluri se pregăteau să beneficieze de această măsură imediat după intrarea ei în vigoare, la miezul nopţii de luni spre marţi. Dunia Araya şi Alexandra Quiros au fost primele care s-au căsătorit.

Ea este totodată prima ţară din America Centrală şi a 29-a în lume. Din cauza lipsei unor festivităţi, televiziunea publică şi reţele de socializare au difuzat un program special cu momente istorice în lupta împotriva discriminărilor sexuale şi mesaje de la personalităţi din întreaga lume, reunite la iniţiativa campaniei Sí Acepto Costa Rica. ”Această schimbare provoacă o transformare socială şi culturală semnificativă, care va permite unor mii de persoane să se căsătorească în mod legal”, a comentat preşedintele Carlos Alvarado. În august 2018, Curtea Supremă a declarat neconstituţională interzicerea căsătoriei între parteneri de acelaşi sex din Codul Familiei. Curtea a dat Parlamentului – din care fac parte numeroşi creştini evanghelişti conservatori – un termen de 18 luni pentru a modifica legea şi a prevăut că interdicţia va fi abrogată în mod automat după acest termen – ceea ce s-a întâmplat.

Acest entuziasm nu era împărtăşit de către deputata evanghelistă Nidia Céspedes, care a condamnat legalizarea mariajului gay, drept o ”zi de tristeşe a familiei tradiţionale costaricane”. ”Intrarea în vigoare a căsătoriei pentru toţi aplică o lovitură sufletului unor generaţii de costaricani care au cimentat bazele unei mari ţări ataşate familiei şi vieţii”, a apreciat ea într-o înregistrare video difuzată pe reţele de socializare. Deputaţi evanghelişti au încercat în mai multe rânduri să împiedice această legalizare, însă nu au reuşit să obţină susţinerea de care au avut nevoie în Parlament. Între cei 57 de membri ai Parlamentul unicameral din Costa Rica se află, în urma alegerilor din februarie 2018, 14 aleşi sunt din cadrul Partidului evanghelic.