ECONOMIC

Creșterea salariului minim la 2.300 lei și Legea privind consumatorul vulnerabil de energie pe ordinea de zi a ședinței de Guvern

Guvernul discută în ședința de miercuri creșterea salariului minim brut pe țară la 2.300 lei lunar, de la 2.230 de lei. De asemenea, pentru personalul încadrat pe funcţii pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime în muncă de cel puţin un an în domeniul studiilor superioare, salariul de bază minim brut pe ţară se stabilește la 2.350 lei lunar, pentru un program normal de lucru.
Guvernul mai discută, în primă lectură, și proiectul de lege privind consumatorul vulnerabil de energie. Este o lege care ar fi trebuit adoptată încă din 2012, când a fost reglementată liberalizarea treptată a pieței energiei și gazelor naturale, scrie https://www.hotnews.ro/.

Ajutorul pentru încălzirea locuinţei se acordă pentru un singur sistem utilizat pentru încălzirea locuinţei de domiciliu sau reşedinţă, pe perioada sezonului rece, declarat de persoana singură, respectiv de un membru al familiei care are capacitate deplină de exercițiu al drepturilor civile și care va deveni titularul ajutorului.

Venitul mediu net lunar până la care se acordă ajutorul este de 810 lei/persoană în cazul familiei și de 1445 lei în cazul persoanei singure. În funcţie de resursele proprii, autorităţile administraţiei publice locale pot aproba, prin hotărâre a consiliului local, ajutoare peste nivelul de venit şi cuantumurile prevăzute în această lege.

Valoarea de referință, în funcție de sistemul de încălzire utilizat este:

  • de 250 lei/luna pentru gaze naturale;
  • de 500 lei pentru energie electrică;
  • de 80 lei pentru combustibili solizi și petrolieri.

Familiile și persoanele singure ale căror venituri se situează sub valoarea prevăzută în lege beneficiază de un supliment pentru energie calculat în funcție de sursele de furnizare a energiei utilizate, în cuantum de:

  • 30 lei pentru cosumul de energie electrică;
  • 10 lei pentru consumul de gaze naturale;
  • 10 lei pentru consumul de nergie termică;
  • 20 lei pentru consumul de combustibili solizi și petrolieri.

În situația în care singura sursă de energie utilizată este energia electrică, cuantumul suplimentului se majorează la 50 lei.

sursa: hotnews.ro