Creştinii sărbătoresc Întâmpinarea Domnului

La 40 de zile de la Crăciun, sărbătorim Întâmpinarea Domnului. Această sărbătoare este cu dată fixă, 2 februarie. Mântuitorul Iisus Hristos este adus la Templu de Sfânta Fecioară Maria și de Dreptul Iosif pentru împlinirea rânduielilor Legii vechi. În Templu este întâmpinat de Dreptul Simeon și de Prorocița Ana.

Sărbătoarea aducerii la Templu a Domnului Hristos era iniţial, la Ierusalim, încheierea sărbătorilor Teofaniei, a Arătării lui Dumnezeu în Trup după mărturia Pelerinei Egeria din secolul al patrulea. Părintele profesor Ene Branişte arată că mărturiile despre această sărbătoare se înmulţesc spre sfârşitul secolului al cincelea.

Acest praznic poarta denumirea de Intampinarea Domnului pentru ca in Templu a fost intampinat de Dreptul Simeon si prorocita Ana. Mentionam ca dupa trecerea a 40 de zile de la nasterea primului copil, Legea mozaica prevedea ca cel care era de parte barbateasca sa fie adus la Templu si inchinat Domnului, afierosit Domnului cu gandul ca din acesta se poate ridica Mesia. Cu aceasta ocazie, parintii trebuiau sa aduca un miel si un porumbel ca ofranda. Cei saraci, care nu puteau aduce un miel, puteau oferi doi pui de porumbel.

In anul 542, in vremea domniei lui Iustinian cel Mare, sarbatoarea a fost introdusa oficial in calendarul rasaritean si prin Decret imperial, imparatul Iustinian a schimbat data de praznuire de pe 14 februarie, pe 2 februarie.

Sarbatoarea Intampinarea Domnului ne aminteste ca tot timpul suntem chemati sa-L primim tainic pe Hristos, mai ales atunci cand facem milostenie, cand ne impartasim cu Trupul si Sangele Domnului, cand primim cuvintele Sfintei Scripturi etc.

sursa: wikipedia, creştinortodox.ro, ziarullumina.ro

 

Recommended For You

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.