ULTIMA ORĂ, ACTUALITATE, DIN TRANSILVANIA

Creștinii sărbătoresc Rusaliile și Pogorârea Duhului Sfânt

Ortodoxe
Pogorârea Sfântului Duh (Cinzecimea sau Rusaliile); Sf. Mc. Zotic, Atal, Camasie și Filip de la Niculițel;
Duminica a 8-a după Paști

Greco-catolice
Duminica coborârii Sf. Spirit — Rusaliile. Sf. aep. Mitrofan; Sf. m. Zoticos, Attalos, Camasis și Filipos din Niculițel

Romano-catolice
Coborârea Sf. Duh (Rusaliile)
Sf. Francisc Caracciolo, pr.

Praznicul Pogorârii Sfântului Duh este sărbătorit în calendarul creștin ortodox la cincizeci de zile de la sărbătoarea Învierii Domnului (Sfintele Paști). Duminica Cincizecimii sau Rusaliile are loc în acest an pe 4 iunie.

Despre venirea pe pământ a celei de-a treia persoane a Sfintei Treimi, Sfântul Duh, a vorbit clar Mântuitorul Hristos în seara Cinei de Taină: “Eu vă spun adevărul: Vă este de folos ca să mă duc Eu. Căci dacă nu Mă voi duce, Mângâietorul nu va veni la voi, iar dacă Mă voi duce, Îl voi trimite la voi” (Ioan 16, 7).

În această zi, când Duhul Sfânt a venit în lume și S-a pogorât peste Sfinții Apostoli, s-a întemeiat la Ierusalim Biserica lui Hristos.

Iar prin acest botez, așa cum Hristos a spus: “Că Ioan a botezat cu apă, iar voi veți fi botezați cu Duhul Sfânt” (Fapte, 1; 5), Sfinții Apostoli au fost întăriți pentru a duce în lume vestea cea bună, Sfânta Evanghelie. Pentru a se face auziți și crezuți de atâta lume darul nu era de la ei ci de la Dumnezeu.

Duhul Sfânt S-a pogorât într-o zi de duminică, în chip de limbi de foc: “Și când a sosit ziua Cincizecimii, erau toți împreună la un loc. Și fără de veste s-a făcut în cer un vuiet ca de suflare de vânt ce vine repede și a umplut toată casa unde ședeau. Și limbi ca de foc li s-au arătat, împărțite, și au șezut pe fiecare din ei. Și s-au umplut toți de Duh Sfânt și au început să grăiască în alte limbi, precum le dădea lor Duhul a grăi”. (Fapte, 2; 1-4)

De sărbătoarea Rusaliilor în biserici se aduc ramuri de tei sau de nuc care se sfințesc și se împart credincioșilor, simbol al limbilor de foc coborâte peste Apostoli și putere a Duhului Sfânt.

Sfinții Mucenici Zotic, Atal, Camasie și Filip de la Niculițel sunt pomeniți în calendarul creștin ortodox la 4 iunie.