ACTUALITATE

Cristi Danileț: „Aleșii n-ar trebui să fie întregi la minte?”

Judecătorul Cristi Danileț este de părere că oricine obține o funcție publică ar trebui să nu aibă cazier penal și să fie examinat psihologic. Pentru a ajunge magistrat, sunt necesare cele două condiții, nu însă și pentru aleși. Danileț

„Se spune că puterile sunt egale. Bine, nu putem avea pretenția ca parlamentariii să dea concurs, pentru că ei sunt aleși în funcții temporar de popor, pe când magistrații sunt numiți pe viață în funcție și în urma unui concurs extrem de greu.
Dar, ca să ajungă cineva magistrat trebuie să nu aibă cazier penal și să fie întreg la minte. Ambele aspecte se verifică dur.
Oare nu ar trebui ca și pentru parlamentari să fie aceleași reguli?!”, se întreabă Danileț.

Cristi Danileț este un susținător al campaniei Fără Penali în funcții publice, manifestându-și deschis poziția față de acțiunea cetățenească.

„Susțin fără rezerve orice inițiativă cetățenească sau proiect de lege care împiedică, până la reabilitare lor, pe cei condamnați la închisoare pentru infracțiuni cu intenție să ocupe o funcție de demnitate. Demnitatea este ceva nobil, iar activitatea legislativă, judiciară sau administrativă impune protejarea interesului public și grija față de fiecare individ și față de comunitate. Ca urmare, ea nu poate fi deținută de o persoană găsită vinovată de justiție și condamnată la pedeapsa închisorii, dacă a comis o infracțiune intenționată”, precizează judecătorul pe Facebook.