POLITICĂ

Cristina Iurişniţi: Cifrele din învăţământ vorbesc şi nu mint!

Nimeni nu mai înţelege nimic dacă urmăreşte cifrele anunţate de Ministerul Educaţiei Naţionale. Probabil nici funcţionarii ministerului sau ai inspectoratelor şcolare nu-şi dau seama că cifrele pe care le oferă publicului sunt prea des contradictorii.

În 23 martie 2019, Ministerul Educaţiei anunţa faptul că la simularea examenului de Evaluare Naţională au participat la toate probele 164.264 de elevi de clasa a VIII-a (din totalul celor 175.463 de elevi înscrişi în clasa a VIII-a). Tot Ministerul Educaţiei anunţa joi, 13 iunie, faptul că la Evaluarea Naţională din sesiunea 2019 s-au înscris 154.956 de absolvenţi ai clasei a VIII.

Puţin probabil să existe un număr aşa de mare de corigenţi. Chiar dacă nu erau corigenţi, le-a interzis şcoala acestor elevi să se înscrie la examene? Se repetă ,,Fenomenul Brăila” despre care am discutat şi anul trecut? Să fie la mijloc, poate, orgoliile şi ambiţiile unor profesori sau neputinţa elevilor de a promova anul şcolar? Cert este că se evaluează în continuare o sumă de cunoştinţe, capacitatea elevului de a memora informaţii şi mai puţin capacitatea acestora de a dobândi competenţe, capacitatea de adaptabilitate la lumea în care trăim şi la provocările viitorului.

Situaţia de la liceu pare să fie asemănătoare, pentru că an de an există câte 20.000-30.000 de elevi care apar înscrişi în licee, dar care nu se prezintă la Bacalaureat. Poate că Ministerul Educaţiei, doamna Ecaterina Andronescu, sau reprezentanţii fiecărui Inspectorat Şcolar, instituţie care îşi dovedeşte tot mai mult inutilitatea, vor reuşi să lămurească aceste diferenţe între cifrele pe care le furnizează cu diferite ocazii.

Şi în judeţul Bistriţa-Năsăud dintre cei 2.854 de elevi de clasa a VIII-a, care au susţinut în luna martie 2019 Simularea Examenului, în aceste zile 2502 elevi susţin probele examenelor de Evaluare Naţională. Unde sunt ceilalţi elevi? Cum explică Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud şi Ministerul Educaţiei Naţionale această formă de încurajare a abandonului şcolar? Voi solicita de urgenţă explicaţiile necesare pentru a lămuri această situaţie de dezinteres la adresa copiilor noştri.

Guvernul Dăncilă, prin ministrul Andronescu, ar trebuie să răspundă unde sunt investiţiile şi fondurile europene promise pentru educaţie, în loc să diminueze posturile din învăţământ şi să taie locuri în licee. În judeţul Bistriţa-Năsăud dispar 7 clase şi 12 posturi anual.

Vrem să avem tineri educaţi şi profesori performanţi în şcoli dotate!
Stop şcolilor cu grupurile sanitare în curte ca în Evul Mediu!
Stop unui sistem cu 4500 de suplinitori necalificaţi, unic în Europa!
Stop deciziilor luate peste noapte în Educaţie!

Succes în aceste zile copiilor noştri care susţin examene. Guvernul şi-a picat examenele în repetate rânduri, dar tot degeaba!

Doar în 2020 vom putea trece clasa, dar fără PSD- ALDE!

#Cu educaţie ajungem departe!

Deputat USR
Cristina Iurişniţi
19 iunie 2019