POLITICĂ

Cristina Iurișniți solicită Avocatului Poporului să-și ceară scuze față de persoanele cu dizabilități

În conferința de presă de vineri, deputatul USR de Bistrița-Năsăud, Cristina-Ionela Iurișniți, a calificat ca inadmisibilă declarația din această săptămână a Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, despre persoanele cu dizabilități și l-a somat, pe acesta, să-și ceară scuze public față de cei pe care i-a jignit când a spus că: ,,avem har-Domnului destule persoane cu dizabilități în România, poate chiar prea multe”. Totodată, deputatul bistrițean a precizat că USR-ul va sesiza Consiliul pentru Combaterea Discriminării cu privire la aceste declarații profund ofensatoare și discriminatoare la adresa celor mai vulnerabili dintre cetățenii României.

,,În România, discriminarea persoanelor cu dizabilități este o realitate pe care autoritățile au datoria legală și morală să o combată, nu să o amplifice prin declarații umilitoare, a precizat, printre altele, Cristina Iurișniți.

În cadrul conferinței de presă, Cristina Iurișniți s-a referit și la aspecte privind învățământul, la Legea bugetului de stat pe 2019, la moțiunea simplă pe care USR dorește să o depună împotriva ministrului Finanțelor și la lansarea campaniei USR- PLUS privind strângerea de semnături pentru alegerile europarlamentare.

În privința educației naționale, Cristina Iurișniți a spus că proiectul de lege privind depolitizarea învățământului, pe care l-a depus în anul 2017, a fost respins la Senat, dar va relua acest demers pentru că politicul nu are ce căuta la nivel de școli și de inspectorate școlare. Mai mult decât atât, USR militează pentru desființarea Inspectoratelor Școlare Județene, Caselor Corpului Didiactic și Centrelor Județene de Resurse și Asistență Educațională și reorganizarea acestora în Centre de Resurse Didactice, la nivel regional.

Privitor la bugetul de stat, Cristina Iurițniți a spus că îl consideră unul demagogic care nu are cum să acopere toate cheltuielile, iar acordarea unei subvenții de 100 de milioane partidelor politice, în condițiile în care există numeroase probleme care vizează infrastructura școlară, nu are nici o justificare.

Deputatul Cristina Iurișniți a anunțat, totodată, în cadrul conferinței de presă, că USR, partidul din care face parte, alături de PNL, va depune, săptămâna viitoare, o moțiune simplă împotriva ministrului de la Finanțe, Eugen  Teodorovici, căruia îi reproșează moduld e întocmire a bugetului de stat, dar și faptul că nu au fost prevăzute resurse financiare corespunzătoare pentru DNA și DIICOT.

La conferința de presă au participat și coordonatorii campaniei demarate în județ în vederea stângerea de semnături în perspectiva alegerile europarlamentare, pentru alianța dintre USR și PLUS, Lorand Sas și Nicolae Păvălean. Cristina Iurișniși a declarat că obiectivul alianței USR-PLUS este de 7 mandate de europarlamentari.