POLITICĂ

Cristina Iurişniţi, USR: 1 iunie, zi de sărbătoare şi de conştientizare a nevoilor copiilor din România

De Ziua Internaţională a Copilului, preşedinta Comisiei pentru egalitatea pentru femei şi bărbaţi, deputata USR Cristina Iurişniţi, transmite susţinerea sa pentru cei mai tineri dintre cetăţenii României. “La 70 de ani de când România a celebrat pentru prima dată această sărbătoare, din păcate, situaţia copiilor din ţara noastră este departe de cea pe care ne-o dorim şi pe care ne-am asumat-o ca stat. România s-a angajat prin adoptarea Convenţiei ONU cu privire la drepturile copilului, prin Constituţie şi legislaţie secundară să promoveze aceste drepturi pentru toţi copiii şi în toate domeniile”, evidenţiază preşedinta Comisiei.

“Autorităţile centrale şi locale uită, în mod nepermis, că orice copil trebuie să se bucure de drepturile şi libertăţile fundamentale, la care se adaugă drepturi şi libertăţi speciale, prin prisma vulnerabilităţilor asociate vârstei. Dreptul la educaţie gratuită şi obligatorie, precum şi egalitatea de şanse sunt doar unele dintre cele care le sunt negate unui procent important dintre copiii români în fiecare zi”, transmite Cristina Iurişniţi. “Mai ales în zi de sărbătoare, nu trebuie să ignorăm rata crescută a abandonului şcolar, mamele minore, cei 40% de copii aflaţi în risc de sărăcie şi excluziune socială, peste 50.000 de copii care aşteaptă şansa la o familie în sistemul de stat sau cei cu părinţi plecaţi în străinătate”, consideră deputata USR, care atrage atenţia că inegalitatea de şanse s-a acutizat în perioada pandemiei coronavirus.

“Să nu uităm că s-a amendat, recent, în Parlament iniţiativa legislativă pentru asigurarea dreptului la educaţie pentru sănătate, inclusiv sexuală adaptată vârstei pentru toţi elevii români, iniţiativă pe care am depus-o în 2019 şi a fost promulgată în 3 aprilie 2020, devenind lege. Este un act iresponsabil al semnatarilor amendamentului şi al partidelor care l-au susţinut, întrucât vulnerabilizează suplimentar copiii lipsiţi de informaţiile necesare pentru a recunoaşte, a se proteja şi a gestiona situaţii de abuzuri sexuale, trafic de minori, violenţă şi bullying inclusiv în mediul online”, explică preşedinta Comisiei pentru egalitatea pentru femei şi bărbaţi.

“Părinţii fie nu sunt prezenţi, fie nu au timpul sau cunoştinţele necesare să-şi înveţe copiii despre igienă personală, prevenirea bolilor cu transmitere sexuală, a sarcinii sau abuzurilor. Ziua Internaţională a Copilului trebuie să fie o zi de reflecţie, cel puţin, dacă nu de solidaritate, prin implicare concretă a unor politicieni care nu vor să renunţe la meschinele obiective electorale! Abandonul şcolar trebuie să fie o prioritate constantă a autorităţilor şi organizaţiilor care au ca obiectiv îmbunătăţirea vieţii copiilor, nevoile lor reale, inclusiv pe aceea de educaţie pentru igienă, nutriţie, prevenţie împotriva bolilor sexuale, a avorturilor, a abuzurilor şi agresiunilor sexuale, prin informaţii adaptate vârstei furnizate de medici, psihologi, specialişti. Acestora le garantez că vor avea întotdeauna în mine, personal, şi în colegii de la Comisia pentru egalitatea de şanse, un partener şi un sprijin transpartinic pentru iniţiativele şi proiectele derulate”, menţionează, în mesajul transmis, preşedinta Comisiei, deputata USR, Cristina Iurişniţi.

Ziua Internaţională a Copilului – 1 iunie, a intrat în istorie, având începuturile în august 1925, an în care la Geneva s-a ţinut Conferinţa Mondială pentru bunăstarea copiilor la care 54 de state au adoptat Declaraţia pentru Protecţia Copilului. În România, 1 iunie a fost serbată pentru prima dată ca atare în 1950, iar în 2017, Ziua Copilului a fost introdusă în lista zilelor nelucrătoare ca sărbătoare legală stabilită prin Codul muncii.

PREŞEDINTE
CRISTINA IONELA IURIŞNIŢI