POLITICĂ

Cristina Iurişniţi (USR): Femeile fac diferenţa!

Săptămâna aceasta sărbătorim 8 martie, Ziua Internaţională a Femeii. În calitate de preşedintă a Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi, le urez sănătate, bucurii alături de cei dragi şi proiecte împlinite tuturor femeilor din Romania si din lume. Conform INS suntem 51% femei in Romania . Acelaşi procent îl regăsim si la nivel mondial.

Dincolo de felicitările potrivite acestei ocazii, este încă un 8 Martie în care România este codaşă la combaterea discriminării, la egalitatea de şanse şi tratamentul egal pentru femei şi bărbaţi şi, cel mai grav, la prevenirea şi combaterea violenţei asupra fetelor şi femeilor din ţara noastră.

Statisticile pe care le aminteam şi anul trecut într-un mesaj similar nu s-au schimbat în mod semnificativ: la fiecare 30 de secunde, o româncă este bătută de partener; la fiecare 5 zile, una este ucisă. Deşi a intrat în vigoare mult-aşteptatul ordin de protecţie provizoriu, nu au fost reglementate şi bugetate nici anul acesta sistemele de supraveghere electronică prevăzute în lege pentru agresori, care ,astfel, sunt liberi să atace din nou şi chiar să curme vieţi. Nu puţine au fost cazurile mediatizate anul acesta – femei omorâte de actuali şi foşti parteneri, chiar dacă aveau deja un ordin de protecţie emis împotriva acestora. Dar orice nou caz este cu unul prea mult şi ar trebui să fie conştienţi toţi cei responsabili de tergiversarea brăţărilor electronice de gravitatea inacţiunii lor.

Solicit Guvernului interimar să deblocheze proiectul de lege pus în dezbatere publică şi-aşa mult prea târziu, abia în iulie 2019 şi rog toţi colegii din Parlamentul României să îl lucrăm în procedură de urgenţă la primirea în Parlament.

Un alt punct dureros este siguranţa copiilor noştri. Este absolut de inadmisibil ca indivizi care agresează si abuzează sexual de fetiţe de 11-12 ani sa primească pedepse cu suspendare!

Codul Penal din România prevede că o fetiţă de 11 sau 12 ani care a furat nu are destulă minte ca să răspundă pentru fapta ei. Dar dacă ea ar fi victima unei agresiuni sexuale, judecătorii prezumă, iar legea le permite asta, că aceeaşi fetiţa de 11 ani are capacitatea de a-şi exprima voinţa sau de a se împotrivi, indiferent de vârsta agresorului. Pentru că la 12 ani, au presupus legiuitorii, nu ştii ce înseamnă să furi, dar cu siguranţă trebuie să ştii ce înseamnă să faci sex. În Parlament am susţinut o modificare legislativă, aflată în comisii la Senat şi care va înăspri pedepsele pentru violatori şi agresori!

Şi pentru că agresorii de azi nu sunt violenţi doar fizic, ci şi online, am iniţiat o propunere legislativă pentru reglementarea violenţei cibernetice – un alt domeniu unde nu reuşim să protejăm fetele şi femeile din România. Proiectul a trecut de Senat si solicit tuturor parlamentarilor un vot favorabil în Camera Deputaţilor.

Un alt punct dureros neschimbat de anul trecut este faptul că în continuare, suntem primii în UE la numărul de mame minore – peste 10 mii anual. Nu e de mirare că suntem primii şi la mortalitate infantilă şi a mamei la naştere. Cu toate acestea, educaţia pentru sănătate lipseşte încă din curricula obligatorie în şcoli şi nu există nici un semn că s-ar dori introducerea acestei materii esenţiale în viaţa copiilor României. Este aceeaşi situaţie şi în cazul programei de studiu şi a manualelor şcolare: nu conţin noţiuni din sfera diversităţii şi a egalităţii de şanse şi de gen, nu spun poveştile eroinelor care-au contribuit la România modernă, nu dau voce minorităţilor etnice, religioase, sexuale, celor cu dizabilităţi. Generaţiile viitoare nu sunt educate în spiritul respectării egalităţii de şanse şi de gen, fundament al unei dezvoltări durabile ca stat democratic şi european, deşi România este semnatara unor Convenţii şi tratate internaţionale care pun accent pe educaţie ca mijloc de combatere a discriminărilor şi prevenire a violenţei asupra femeilor, cum ar fi Convenţia CEDAW şi cea de la Istanbul. O educaţie prin clişee şi stereotipuri a fetelor de acum va perpetua o condiţie ingrată a femeilor din viitor. Iar efectele se extind asupra întregii societăţi, nu doar asupra celor 52 de procente de cetăţeni români de sex feminin.

Copiii au nevoie de modele, iar fetele din ţara noastră nu află mai nimic pe băncile şcolii despre Sarmiza Bilcescu, prima femeie din lume cu un doctorat în Drept; despre Sofia Ionescu-Ogrezeanu, prima femeie neurochirurg şi Eliza Leonida Zamfirescu, prima femeie inginer din lume; despre Smaranda Gheorghiu, prima femeie care a călătorit spre Polul Nord sau despre Smaranda Brăescu, campioană europeană şi mondială la paraşutism. Nu află prea multe nici despre Alexandrina Cantacuzino, despre Marina Ştirbey şi Escadrila Albă, despre reginele României sau despre Elisabeta Rizea şi partizanele din munţi. Portretul acestor femei merită să fie prezent atât în manuale, cât şi în spaţiul public, în instituţiile din România, inclusiv Camera Deputaţilor. Vă invit ca până la finalul lunii martie să mergeţi să vedeţi expuse la nivelul P, pe traseul circuitului turistic cele 20 de portrete feminine care au schimbat istoria României şi a lumii – o expoziţie pe care am organizat-o în Parlament cu ajutorul Fundaţiei Centrul Parteneriat pentru Egalitate.

În an electoral legislaţia aferentă încă nu garantează o participare egală şi echitabilă a femeilor la nivel decizional, politic şi administrativ. În Parlament avem una dintre cele mai slabe reprezentări ale femeilor din comunitatea europeană (cca 18%). Putem schimba asta împreună. Pentru a sărbători viitorul 8 martie cu un pas mai aproape de o reprezentare paritară, va invit sa lăsăm orgoliile şi interesele de partid la o parte şi să modificăm legislaţia electorală în spiritul egalităţii de şanse şi de gen conform rezoluţiilor europene, pentru a îmbunătăţi educaţia generaţiilor viitoare şi implicit condiţia femeilor pe care le reprezentăm.