DIN TRANSILVANIA

Cristina Mureșan, absolventă a Școlii Gimnaziale din Mureșenii Bârgăului, va îmbrăca din toamnă haina militară

Absolventă a Școlii Gimnaziale din Mureșenii Bârgăului, Cristina Mureșan a fost admisă la Colegiul Național Militar ,,Ștefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc, astfel că a devenit elev militar și, din toamnă, va îmbrăca uniforma Armatei României. S-a gândit la această posibilitate încă din clasa a V-a, dar decizia definitivă a luat-o la începutul clasei a VIII-a, moment în care s-a apucat să se pregătească foarte serios pentru probele sportive pe care le-a susținut în luna ianuarie.

Apoi, după probele eliminatorii (sportive și psihologice), Cristina a învățat zilnic la limba română și matematică, discipline din care a știut că va da testul grilă de admitere, suspendat ulterior din cauza pandemiei de coronavirus, și din care a susținut Evaluarea Națională. După ce a aflat că nu se mai susține testul grilă de admitere  la colegiile militare, ci ierarhia va fi stabilită pe baza unei medii de admitere (80% media de la Evaluare Națională și 20% media claselor V-VIII), Cristina a fost conștientă că o așteaptă o concurență mai mare decât de obciei și a avut emoții până în ziua afițării rezultatelor, când a aflat că a fost admisă pe locul 82 din 120 candidați admiși, cu media 9,28.

Întrebată de ce a ales să devină elev militar, Cristina Mureșan ne-a spus că decizia are legătură cu faptul că își iubește țara și are un mare respect pentru persoanele care și-a dat viața pe câmpurile de luptă, de aceea a ales să fie oarecum mai aproape de aceste lucruri, îmbrăcând uniforma militară.  Acest respect și l-a manifestat și prin participarea la Concursul Județean ,,Eroul din familia/localitatea mea”, organizat de Asociația Națională Cultul Eroilor ,,Regina Maria”, filiala Bistrița-Năsăud, unde a obținut mențiune și prin depunerea de candele și flori la Monumentul roilor din localitatae natală, cu ocazia Zilei Eroilor. Apoi, îi place să  lucreze în echipă și îi place disciplina pe care este convinsă că o va întâlni în timpul anilor de liceu. 

Ce crede că o așteaptă în liceul militar? ,,Cred că o sa fie greu ,dar si distractiv, pentru că, desi pleci la 14 ani de langa familie, la liceu ai oameni care sa te sustina moral când îți este greu. Știu că dirigintele sau diriginta va ține locul mamei în lunile când voi fi la Câmpulung. O sa fie și distractiv cred, datorita activitatilor si stilului nou de viata nou. Cel puțin asta cred eu acum. Urmează să experimentez și să aflu!” ne-a spus Cristina Mureșan, proaspătul boboc al Colegiului Național Militar din Câmpulung Moldovenesc.