SANATATE

Criză uriașă de personal la Spitalul de Urgență Galați. Vlad Voiculescu: „Condițiile de război“ din spitale îi fac pe toți cei care pot să plece să o facă

Spitalul Clinic de Urgență din Galați se confruntă cu o uriașă criză de personal. Deşi în schemă sunt prevăzute în total 3.274 de posturi, doar 2.042 dintre acestea sunt ocupate în prezent, restul fiind vacante fie pentru că sunt blocate ca efect al legii, fie pentru că nu au fost găsiţi doritori pentru ele, scrieAdevărul.

În unitatea spitalicească mai sunt, în prezent, 63% din medicii necesari, deficitul fiind echivalent cu 115 specialiști. Lipsa personalului se resimte și în ceea ce privește celelalte posturi. „Pentru asistenţi avem acoperire de 84%, pentru infirmiere de 60%, la îngrijitoare de 30%, la ambulanţieri şi personal de deservire de 20%, iar la muncitori de 60%. Cele mai mari probleme cu acoperirea necesarului de medici sunt pe secţiile de Neurologie, Neurochirurgie, Chirurgie, Neonatologieşi Diabet”, spune Alina Dobrea, managerul Spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi.

Specialiștii preferă alte orașe din provincie mai mari, cum ar fi Cluj, Timișoara, Iași, Târgu Mureș, considerând că în Galați nu pot evolua profesional. Au fost scoase 17 posturi la concurs pentru Spitalul Clinic de Urgență din Galați și s-au înscris doar șase persoane, care urmează să dea concurs până pe 22 septembrie.

Spitalul Clinic de Urgență din Galați este cel mai mare spital din sudul Moldovei, pe traseul Iași – București, iar aici vin să se trateze pacienți din județele învecinate. Situația personalului din spital este mai bună decât anul trecut, când erau 1.800 de angajați. „Acum stăm mai bine, faţă de acum un an, când aveam 1.800 de angajaţi. Noi avem o secţie de Neurochirurgie, care mai există la Iaşi, Bucureşti şi Constanţa, în rest e  unică în zona noastră. Iar 30–35% din operaţiile de pe secţia la care eu lucrez sunt din afara judeţului nostru, plus Urgenţele”, explică dr. Dumitru Isfan, de la Spitalul de Urgenţă Galaţi.

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății în Guvernul Cioloș și cofondator al Mișcării România Împreună, spune că de vină pentru criza uriașă de personal din spitalele României sunt condițiile deplorabile în care lucrează cadrele medicale. „În spitalele românești se petrec în fiecare zi tragedii de neimaginat. Condițiile de război, lipsa medicamentelor, degringolada și feudalismul care a atacat și atacă fiecare redută de profesionalism din medicina românească îi fac pe toți cei care pot să plece să o facă! Fie că este vorba despre medici, asistenți și asistente, ambulanțieri sau alte categorii de personal“, susține Vlad Voiculescu.