OPINII

Cu cat ar trebui sa creasca salariul minim?

Autor: Florin Cîțu

Singurii care stiu sunt cei care tranzactioneaza forta de munca penntru venit. Adica angajatorul si angajatul. Ei stiu cel mai bine si sunt singurii care pot lua o decizie optima pentru societate.

Astazi in Romania decizia de crestere a salariului minim este luata de Dancila, Vasilescu, Valcov, Teodorovici si Ghizdeanu. Va rog sa cititi din nou aceste nume si sa-mi spuneti daca vreunul dintre ei are vreo calificare pentru a decide asupra unei probleme care este rezolvata optim de sectorul privat.

Orice decizie de crestere a salariului minim pe care o iau altii in afara de cei care sunt implicati direct in tranzactionarea fortei de munca, nu este o decizie optima din punctul de vedere al societatii. Sigur cineva pierde.

Cand grupul de mai sus ia aceasta decizie sigur sunt milioane de romani care pierd.

Da, o decizie care loveste in mai putini romani este sa legi dinamica salariului minim de productivitate. In PNL am propus sa legam dinamica salariului minim de media productivitatii din ultimii 2 ani.

O solutie net superioara celei pe care o aplica PSD+ALDE in aceste zile. Dar si aici sunt probleme. Presupunem ca productivitatea celor care lucreaza pe un salariu minim este la fel de mare ca productivitatea din economie. Si mai rau presupunem ca productivitatea din sectorul bugetar este la fel de mare ca productivitatea din restul economiei. Stim sigur ca nu este asa in niciuna dintre situatii.

Din contra toate datele arata ca productivitatea in sectorul bugetar este zero iar in sectorul privat nu exista niciun studiu care sa sustina ca angajatii care primesc salariul minim sunt la fel de productivi ca cei care au un salariu mai mare.

Armatele de economisti platite de noi si ascunsi prin ministere, pe la diferite catedre sau prin consilii de administratie ar fi trebuit sa vina cu aceste date. Sa ne arate care este productivitatea celor platiti cu salariul minim, la stat, in privat etc. Evident ca nu vor veni cu aceste date pentru ca asta inseamna munca si concluziile nu ar sustine decizia politica.

De fapt singurul mod prin care ne asiguram ca societate ca nu sunt oameni care beneficiaza de cresterea salariul minim desi ei nu fac nimic, este sa calculam productivitatea fiecarui angajat in parte.

Pare mult de munca nu -i asa? Exact. De fapt este imposibil. Si de aceea este cel mai bine sa lasam decizia despre cat si cum sa fie platita forta de munca la angajator si angajat. Nu sa mergem pe cel mai rau scenariu si sa acceptam ce ne spun Olguta, Viorica, Eugen si Darius. (nu ma mai surprinde ca patronatele au votat pentru… multe de spus aici)

In ce directie mergem?

Salariul minim este pe cale de disparitie, din punctul meu de vedere. Cu cat oamenii apreciaza mai mult timpul liber si sunt mai productivi folosind tehnologia moderna cu atat vom vedea ca nu vor mai exista relatii contractuale ca cele de pana acum.

Vom vedea ca cei care au forta de munca de oferit vor prefera sa o inchirieze si sa fie mai flexibili. Nu se vor mai lega de o companie pe viata.

Socialistii romani se vor opune prin legislatie si masuri de protectie. Dar nu va conta. Ce nu inteleg socialistii nostri este ca tarile care vor elimina conditiile restrictive de piata fortei de munca si din economie in general, inclusiv salariul minim, sunt acelea care vor domina economia mondiala in deceniile urmatoare.

#2020RomaniaFaraPSD

Vremea

Bistrita Bistrita-Nasaud Romania
Soare
Soare
-2°C
Vânt: 4 km/h NNE