ACTUALITATE, DIN TRANSILVANIA

Cu ce vești a venit de la București primarul Bistriței, Ioan Turc? Ce îi așteaptă pe bistrițeni în următoarea perioadă?

Primarul Ioan Turc s-a întors foarte fericit în urma vizitei de lucru pe care a efectuat-o în această săptămână la București. A venit cu vești extraordinare pentru bistrițeni, toate detaliile le-a expus într-o postare pe facebook pe care o redăm mai jos.
Ioan Turc a spus că s-a întâlnit cu ” oficiali din Ministerul Transporturilor, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Agenția Națională pentru Locuințe, Administrația Fondului pentru Mediu și din Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene”  pentru a primi diverse finanțări pe care le-a expus mai jos. Din câte știm bugetul a fost aprobat înainte de această vizită oficială, iar anexele de investiții au fost aprobate de guvern în urmă cu o lună și nedumerirea noastră în asta constă. Adică ce fel de lobby a făcut Ioan Turc, dacă sunt făcute deja cărțile de câteva săptămâni? Cum să se rezolve aceste dorințe (că despre proiecte nu poate fi vorba) dacă banii s-au împărțit?
Ioan Turc: ”La Ministerul Transporturilor și la CNAIR, am obținut acceptul pentru încheierea unui parteneriat cu Primăria Bistrița, prin care, după realizarea studiului de fezabilitate pentru tronsonul Bistrița – Vatra Dornei al drumului rapid Baia Mare – Suceava, municipalitatea să poată urgenta și derula procedurile pentru proiectul tehnic și execuția viitorului drum de centură.
La Ministerul Dezvoltării, am solicitat finanțare ministerială pentru reabilitarea termică a 20 de blocuri din municipiu, mai ales că unele dintre ele erau respinse, pentru diferite motive tehnice, de la alocările de fonduri europene. Acest sprijin va fi unul complementar, deoarece intenționăm ca, pe viitorul exercițiu financiar, să reabilităm termic un număr important de blocuri cu bani europeni.
La ANL, am avut discuții despre construcția a 50 de apartamente pentru tineri, dar și referitor la reluarea construirii la Bistrița a unor case prin credit ipotecar. Totodată, vom avea susținere și pentru edificarea de noi locuințe sociale pentru persoane defavorizate.
La Administrația Fondului pentru Mediu, am pledat pentru obținerea unui sprijin financiar în vederea înlocuirii platformelor semiîngropate de deșeuri cu platforme îngropate hidraulice, după modelul expus pe strada Petre Ispirescu și care va fi supus unei consultări publice. De asemenea, vom valorifica și fondul pe care AFM îl are la dispoziție pentru eficientizarea energetică a clădirilor publice, modernizarea și extinderea iluminatului stradal, dar și pentru realizarea la Bistrița a unei rețele de reîncărcare a automobilelor electrice.
La Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, am purtat discuții despre unele planuri pe care le avem pentru refacerea unor ecosisteme degradate, precum unele părți din Pădurea Codrișor, și decontaminarea unor situri industriale, cum ar fi zona ARIO”.
Urmă mult succes discuțiilor despre ”unele planuri”, apreciem și faptul că domnul Turc a ” pledat pentru obținerea unui sprijin financiar” pentru diversele proiecții de viitor. Cu alte cuvinte vin vremuri bune pentru toți bistrițenii. Aflăm că se modernizează și se extinde iluminatul stradal, probabil pe bulevardele principale sau pe pietonal sau pe străzile noi, nu știm sigur. Poate tot sistemul. Dar cu siguranță vom afla detalii în viitor.
Foto imagine principală: Ioan Turc împreună cu fostul ministru al Dezvoltării supranumit ”Grindă”.
Foto mai jos: pagina Facebook Ioan Turc. Fotografia credem că sugerează unul dintre proiectele promise bistrițenilor, mai precis cartierul de blocuri din Wonderland care probabil e în fază avansată, fiind o promisiune făcută tuturor tinerilor bistrițeni. Oricum mult succes !
Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.