DIN TRANSILVANIA, ECONOMIC

Cum a reuşit cel mai mare crescător de ovine?

Dumitru Andreșoi, fermier hunedorean, e cel mai mare crescător de ovine din țara noastră, cu efective de aproximativ 20.000-25.000 oi mamă, scrie agrointe.ror https://agrointel.ro/117913/cine-este-dumitru-andresoi-avere/.
Totodată, familia Andreșoi exploatează suprafețe însemnate de pășuni, fânețe și teren arabil, care însumate se apropie de 17.000 ha. Suprafețele de pășunat sunt răsfirate pe raza a 8-9 județe, în timp ce arabilul e concentrat în județul de baștină, Hunedoara.
Dumitru Andreșoi a investit inițial în fermele vegetale pentru a-și asigura baza furajeră pentru partea de zootehnie, însă urmare a extinderii rapide a suprafețelor exploatate, a ajuns să genereze un semnificativ surplus pe care îl valorifică pe piața liberă, 30-40% din producție mergând în prezent spre consumul propriu. Producțiile medii obținute în 2018 pe principalele specii de cultură au fost de 12.000 kg/ha la porumb, 4.200 kg/ha la rapiță, 5.800 kg/ha la grâu, 3.000 kg/ha la floarea-soarelui, iar la sfecla de zahăr, unde a fost un an mai greu, 40.000-45.000 kg/ha. Producția de sfeclă e livrată  fabricii de zahăr de la Luduș. Ca structură a culturilor, porumbului îi sunt alocate 50% din suprafețe, rapiței 25%, iar restul către celelalte culturi. Fermierul își consolidează suprafața de pășuni și fânețe prin achiziția suprafețelor pe care le are în arendă. Acum derulează o investiție de 4 milioane euro în ferma de la Bretea, unde are loc un proces de modernizare a fermei actuale și de construire a două tronsoane cu o capacitate de 18.000 de capete de ovine, de construire a unui FNC cu silozuri de 6.000 t pentru depozitarea cerealelor, precum și a unui abator pentru oaie și vacă.
Familia lui Dumitru Andreșoi îi este alături în agricultură, el e ajutat de soția Vionelia și de fiica mijlocie, Bianca (21 ani), care se ocupă de gestionarea activității de birou a fermelor vegetale și unei fracții din zootehnie: ”E o activitate care le captivează peste așteptările mele. 5 ore pe noapte dorm, ziua de lucru mi-o încep în zori, la 4.30-5.00 dimineața, când pornesc într-un periplu pe la fiecare dintre fermele zootehnice, apoi trec pe la cele vegetale, unde rezolv problemele care apar. Ziua de lucru mi-o închei seara pe la 22.00, uneori 23.00”. Dumitru Andreșoi e unul din puținii crescători de oi profitabili, însă cu mari eforturi: ”eu nu resimt la fel de tare ca alți colegi crescători presiunea prețului scăzut fiindcă eu am posibilitatea să bag mieii la îngrășat, ceea ce-mi permite să vând undeva între 8 și 9 lei/kg”.
În 2018 Dumitru Andreșoi a vândut către Iordania în jur de 30.000 de capete, dintre care 18.000 din producție proprie, restul achiziționați de la membrii asociației de crescători din care face parte.  ”Rămânem cu foarte multe animale jos. Nu mai mergem cu atât de multe la munte. Doar 30% mai urcă la munte. E riscul să se piardă arhaicul obicei al transhumanței, fiindcă sunt costurile foarte mari. Noi, fermierii, nu ajungem să avem acces la închirierea suprafețelor de la composesorate, pentru că aplică ele pentru încasarea subvenției de la APIA și fermierilor nu le mai convine să li se ia dreptul la subvenție, pentru că sunt cheltuieli foarte mari și producțiile pe pășunile alpine sunt mai mici decât jos, la șes”.