DIN TRANSILVANIA, EDUCAŢIE/CULTURĂ

Cum a salvat episcopul Iuliu Hossu catedrala ortodoxă din Cluj de la demolarea ei de către horthyști

Autor: Ion Novăcescu

Ca ortodox, ca român și ca istoric rostesc: aceasta să fie singura faptă a episcopului greco-catolic martir, Iuliu Hossu, și tot ar merita să fie cinstit ca sfânt al neamului românesc.

În octombrie-decembrie 1940, după diktatul de la Viena, rămas în Clujul anexat vremelnic de horthyști, episcopul greco-catolic Iuliu Hossu a făcut o faptă măreață pentru neamul nostru românesc și pentru credința creștină. A salvat de la demolare catedrala ortodoxă din Cluj.

În 1988, alături de regretatul coleg și frate de cruce, Lucian Periș, cel care avea să ajungă

Preotul greco-catolic Lucian Periș

profesor la Propaganda Fide din Vatican – studenți fiind la Facultatea de Istorie și filosofie a Universității Babeș Bolyai din Cluj, am cerut magistrului și protectorului studenților, regretat profesor Nicolae Bocșan, să ne dea aprobarea ca să studiem celebrul „Fond S” de la Biblioteca Centrală Universitară și să obținem un permis la Arhive. Colegul meu de an – Lucian Periș – mintea cea mai sclipitoare pe care eu am întâlnit-o în această viață și omul care-ți spunea, fără să clipească, printre altele, toți hanii tătari ai Hoardei de Aur, de la Gingis Han până la zdrobirea sa de către ruși, „mă ispitise” să am curajul ca să descopăr adevărul în acele vremuri comuniste, de asuprire a Bisericii Greco-catolice.

Profesorul Bocșan ne-a acordat permisul și descoperirea noastră a fost copleșitoare. Acum, în ajunul sărbătorii de la Blaj, când Sfântul Părinte Francisc – Episcopul Romei – va oficia slujba de sfințire a episcopilor greco-catolici martiri, a venit vremea ca să aflați această poveste adevărată. Este despre una dintre cele mai nobile, curate și mărețe fapte umane care s-au făcut pe pământul românesc, de către un frate român pentru fratele său geamăn.

Catedrala greco-catolică „Schimbarea la Față” din Cluj. 1940

… După Diktatul de la Viena, când Nord-Vestul Transilvaniei a fost smuls din trupul Patriei și Clujul a ajuns sub ocupație horthystă, românii ortodocși erau puțini în orașul de pe Someș. În străvechea cetate romană Napoca erau mai mulți credincioși greco-catolici, în frunte cu păstorul lor, episcopul Iuliu Hossu.

 

Episcopul greco-catolic Iuliu Hossu

Acest Om mare al națiunii române a fost cel care a citit Rezoluția Unirii Transilvaniei cu România la Alba Iulia, în 1 decembrie 1918. Episcopul Hossu ținea în fiecare duminică slujba la Catedrala greco-catolică „Schimbarea la Față”, după fatidica dată de 30 august 1940, când autoritățile române au fost nevoite să părăsească Clujul. Horthyștii, în semn de recunoștință față de dictatorul Germaniei naziste, botezaseră actuala Piață Avram Iancu – locul în care este

Catedrala ortodoxă din Cluj în 1930

Catedrala ortodoxă – cu numele lui Adolf Hitler. Mai mult decât atât voiau să demoleze Catedrala ce fusese ridicată în acel loc în 1930. Au găsit și pretextul trebuincios: că e nefolositoare. Că nu mai are niciun rost, că stă mai mult goală. fiindcă nu mai sunt ortodocși în Cluj care să o frecventeze. Într-adevăr, la slujbele de duminică, veneau puțini enoriași, catedrala fiind mai mult goală.

Auzind o asemenea grozăvie, episcopul greco-catolic Iuliu Hossu, în timpul unei slujbe ținute într-una din duminicile înneguratului octombrie 1940, a spus mulțimii de credincioși greco-catolici ce veniseră la slujbă, și ca să-și afle alinarea față de suferința Patriei Române:

Episcopul Iuliu Hossu slujind în Catedrala Schimbarea la Față din Cluj, în 1940

Jumătate dintre voi, începând de duminica viitoare, veți merge la slujbă la Catedrala fraților noștri ortodocși și o veți face până când Patria va fi reîntregită! Așa să ne ajute Dumnezeu!

Bineînțeles că așa s-a întâmplat. În plus, Iuliu Hossu, prin canalele secrete ce le avea, l-a informat pe generalul Ion Antonescu, care a protestat imediat la Hitler și la Mussolini și astfel planul dement de distrugere al Catedralei ortodoxe din Cluj Napoca a fost pulverizat.

Când am aflat toate acestea am simțit un singur sentiment. Că eu, Ortodoxul, îi sunt recunoscător și dator marelui spirit român Iuliu Hossu, rugându-mă lui Dumnezeu ca să am putința ca, măcar odată, să pot onora gestul său.

Alături de Păr. Constantin Necula pentru salvarea Casei lui Maniu

Această ocazie a venit în 2016 când i-am spus părintelui ortodox Constantin Necula despre acest fapt, rugându-l să mă ajute ca să-l ajutăm pe preotul greco-catolic din Bădăcin, Cristian Borz, să salveze Casa memorială a lui Iuliu Maniu din Bădăcin.

Fapta noastră mică de atunci, prin care am adunat 11.000 de lei și i-am donat Parohiei Greco-catolice din Bădăcin pentru continuarea lucrărilor, în cel mai greu moment al acestei minunate acțiuni a Părintelui Borz, a fost în spiritul recunoștinței față de marele bărbat al Credinței și Unității Românești, Iuliu Hossu.

Drept pentru care am mărturisit acum, în preziua slujbei de sfințire a episcopilor greco-catolici martiri ai neamului românesc, oficiată la Blaj de către Papa Francisc.