Ultimele evenimente par a da un impuls țărilor UE să-și gândească sau să-și regândească viitorul și poate acesta e cel mai bun lucru care se întâmplă acum. Am tot sperat după criza din 2008 și eram sigur că se va întâmpla după 2020 când șocul sau consecințele pandemiei, așa cum a fost ea, contestată sau nu, vor influența modul de acțiune a conducătorilor UE în plan economic și politic, cel puțin. Atunci a fost mai evident, mai ușor de înțeles ce înseamnă globalism vs autonomie locală. S-a văzut că o mică gripare a comerțului, a transporturilor, au dus imediat la mari creșteri de prețuri, l-a o scădere rapidă a calității vieții. Atunci am crezut că toți vor conștientiza că viitorul trebuie să fie în jurul producției autohtone, a dezvoltării IMM-urilor din UE, a siguranței energetice și alimentare. Toți politicienii își făceau filmulețe în magazinele și piețele cu producători interni și spuneau cât de important e să avem propriile fabrici de producție. Nimeni, absolut nimeni nu mai vorbea despre cât de bună e globalizarea. Dar sigur că socialismul și progresismul se inventează mereu și vedem că într-un timp foarte scurt totul a fost uitat și dacă mai susții ceea ce toată lumea afirma în 2020, ești din nou etichetat anti european etc. Atunci eram patrioți cu toții.
Conflictul din Ucraina în loc să ne aducă în zona dezbaterii serioase, pe argumente, a alimentat și mai mult retorica violentă. pe modelul etichetării, așa cum de altfel face inclusiv conducerea UE cu proprii cetățeni. Adică oricine pune o întrebare simplă sau pune la îndoială o decizie a conducerii UE, e deja judecat și etichetat imediat ca anti european, extrema dreaptă etc. Prin urmare orice persoană din UE care a pus o întrebare, oricare ar fi ea și despre orice, bani alocați, strategia UE, a fost pusă la zid imediat de Propagandă. E ca și cum cine critică guvernul Ciolacu să fie etichetat anti român. Foarte mulți jurnaliști, comentatori, intelectuali, au îmbrățișat curentul propagandist pe fondul antipatiei față de partidele așa-zis suveraniste.
Alegerile din SUA a schimbat complet întreaga realitate politică și socială și a dat peste cap toate planurile unor conducători UE.. În două luni s-a schimbat lumea și schimbarea care continuă nu mai poate fi oprită. Nici cu fonduri USAID, UE sau de altă natură. Politica de imigrație din SUA, propaganda lgbt (a nu se înțelege drepturi) și ideologiile totalitare de rit nou, relațiile comerciale cu China și politicile de mediu vor fi tratate complet diferit. După aproape trei decenii de Propagandă uriașă se prăbușește un sistem întreg. E valabil și în UE. Șocul alegerilor din SUA și poziționarea actualei administrații americane, îi fac pe conducătorii europeni să se trezească. În mod paradoxal acești non lideri primesc o gură de oxigen. Ne putem imagina cum era politica europeană cu doamna Kamala. Nu trebuiau să mai facă nimic, stăteau liniștiți la Bruxelles și în alte birouri. Sigur până se terminau banii. N-ar mai fi zis nimeni pe aici că suntem abandonați de SUA. După unii pe noi trebuie să ne salveze SUA. E datoria lor istorică și noi putem dormi tot timpul. Am fi stat liniștiți acum până la inevitabilul faliment. Pe toate planurile. Așadar astăzi conducătorii europeni sunt obligați să facă ceva. Nu se mai pot văita, vor trebui să acționeze.
Ce ar de făcut? În plan economic să relansăm producția europeană de bunuri, în plan militar să ne modernizeze armatele. Și ideea asta de armată europeană trebuie explicată. Adică nu văd o armată care să existe fizic într-un singur loc, într-o țară, ci văd armatele României și a celorlalte țări UE modernizate, conectate strategic și adaptate perioadei de față. SUA va rămâne partener, asta e clar, doar că fiecare membru NATO are de îndeplinit niște condiții.
În planul imigrației non europene e nevoie de o ofensivă care să stopeze această nebunie susținută frenetic de curentul progresist. Mai nou și pretinși conservatori au trecut în barca respectivă tot pe o dispută de altă natură. Foarte ușor trec oamenii de la o politică la alta. Și sigur că ne trebuie o politică nouă în planul siguranței energetice, unde câteva persoane au inventat un sistem prin care o țară ca România poate produce la un preț foarte mic, dar prețul plătit de români e stabilit în birourile unor traderi de energie, care efectiv au secătuit UE de bani. După ce decenii întregi ne-au ținut dependenți de Putin, de câțiva ani a început construcția unui sistem care să ne facă dependenți de China. Toate cu acordul tacit sau nu al conducătorilor europeni. Această politică trebuie să înceteze.
Libertatea de exprimare și democrația în alegeri trebuie restabilită. Toată propaganda din bani publici trebuie să se încheie. Doar în 2024 în România, partidele parlamentare au primit peste 360 milioane lei pentru propagandă. Cu acești bani și cu alte sume și mai uriașe, care se decontează în urma alegerilor din 2024 se cumpără toată presa și jurnaliști la bucată pe următorii patru ani. E un dezmăț fenomenal întreaga UE.
Nu în ultimul rând e nevoie de o mare reformă în UE pe tot ce înseamnă cheltuieli publice. E inacceptabil ca după un mandat de europarlamentar o persoană să devină milionar în euro, pentru că astăzi asta se întâmplă. Cheltuielile cu europarlamentarii sunt enorme, iar rezultatele sunt catastrofale. Toate normele votate de aceștia din ultimii ani au slăbit UE din punct de vedere economic, politic și militar. Reglementările lor falimentează agricultura și industrii întregi. Un fermier din România sau din altă țară UE are cheltuieli foarte mari ca să producă miere de albine, spre exemplu. Practic noi, România, ne putem produce întreaga cantitate de care avem nevoie, dar cea mai mare parte din mierea care se comercializează la noi e din China. Vă puteți imagina cam ce reguli ale UE respectă ei. În ritmul acesta vom capitula. E o chestiune de timp.
În plan politic ne putem imagina o lume nouă peste un deceniu. Am fost obișnuiți timp de atâtea decenii să ne uităm și ne-a intrat în cap că sunt două mari super puteri militare care dictează totul. Sigur că în trecut toți ceilalți la un loc nu au contat, n-au avut forța de a se impune în vreun fel în plan militar cel puțin în ultimele decenii ale secolului trecut. Până în anul 2000 SUA și țările europene au dominat toată economia lumii. Lucrurile însă se schimbă aici și se schimbă repede. China nu era în top 10 țări la nimic în urmă cu două decenii. Astăzi produce multe lucruri mai mult decât toate țările UE și SUA la un loc. Dacă ne uităm la cum e așezată lumea și la ponderea și dinamica populației pe glob, e destul de previzibil ca nu peste multă vreme multe țări o să conteze și să acționeze politic și nu numai. În ultimii 25 de ani populația Africii s-a dublat, a Europei a scăzut. Nu peste multă vreme doar Nigeria ar putea avea populația UE. Și nu o să fie veșnic o țară săracă, cum Africa, care are cele mai mari resurse nu o să rămână săracă și atunci lucrurile vor fi într-o dinamică. Sigur că noi europenii și SUA am ratat să transferăm acolo valorile noastre, credințele noastre, pe care se putea construi în timp o democrație apropiată nouă și care ar fi asigurat un anumit tip de relație așa cum astăzi e între SUA și UK. Până una alta, China cumpără acolo totul la bucată. Noi nu trebuia să cumpărăm, deși doar noi am avut bani până nu demult, ci trebuia să construim. Doar în nordul Africii puteam construi mari metropole care erau și o barieră pentru imigrația necontrolată. Dar despre asta cu altă ocazie.
Lumea de mâine va fi cu totul alta decât cea de acum.
Peste un deceniu e puțin probabil că Rusia va fi condusă tot de Putin și ne putem imagina și ce relații vom avea cu Rusia atunci. Nimeni n-a vrut lichidarea Germaniei în 1945. Sigur că și atunci au fost destui care au cerut lichidarea nu doar a Germaniei, ci și a germanilor rămași în viață, fie ei civili, femei, copii. Din fericire a câștigat rațiunea. Germania a fost salvată și în câteva decenii a fost reconstruită de la zero. Ca o paranteză, nu le-a trebuit 35 de ani să facă câteva sute de km de autostradă sau să facă un sistem feroviar modern. Noi acum facem proiectarea pentru cele trei spitale regionale și în curând vom inaugura prima creșă de după 1990 construită din bani de la Guvern. Germania și nu doar ei, au reconstruit totul de la zero în mai puțin de trei decenii.
Cred că e și un fel de capăt de drum. Astăzi e mult, mult mai importantă stoparea cancel culture, mișcarea woke, nebunia ecologistă alimentată cu sute de miliarde, care a făcut UE dependentă de Rusia, imigrația necontrolată care a adus crime, violuri, terorism religios și multă mizerie în orașele europene. Cred că toate astea sunt foarte, foarte importante pentru viitorul nostru. Comunismul a fost ceva foarte rău, dar a trecut și am putut reconstrui. Nu știu cum vor fi rezolvate problemele generate de imigrația ilegală și radicalismul religios non creștin care acaparează părți din Europa.
Insist mereu pe imigrație, consider că trebuie reglementată de urgență fiindcă noi nu putem salva nici Africa nici alte părți ale lumii dacă oamenii de acolo vin aici. Au venit deja milioane, integrare nu există decât multă teamă în urma atentatelor, mizerie în marile orașe, așa cum am amintit și diminuarea veniturilor europenilor băștinași. Întrebați orice austriac cum le era viața în urmă cu două decenii și cum le este astăzi. Sau un german sau francez. Nu există comparație. Noi nu putem aduce toți africanii, pentru că în Africa se nasc un miliard de copii în mai puțin de douăzeci de ani. Nu-i putem salva aducându-i aici. Oricum avem o problemă uriașă în Suedia, UK, Franța, Germania, unde deja există o democrație paralelă instituită de grupurile mari de non europeni, în special musulmani. Până acum UE a ratat complet această situație care a generat probleme imense și care cu greu va fi rezolvată.
Nu în ultimul rând UE trebuie să-și consolideze relațiile diplomatice și economice cu SUA, Israel, Rusia și Ucraina, ultimele două pot în continuare să furnizeze materii prime pentru UE, fără a fi dependenți desigur pe nicio componentă. Adică UE poate importa în continuare grâne și fier din aceste țări. Războiul se va sfârși dar nu și problemele. Deocamdată mă gândesc la cei aproximativ un milion de tineri și nu doar care și-au pierdut viața în acest război, ruși și ucrainieni.
O întoarcere la politicile ultimelor două decenii în UE ar fi cea mai proastă alegere. Dacă vrem să ne întoarcem la ceva e despre Europa lui Konrad Adenauer, Alcide de Gasperi sau Iuliu Maniu. Adică o Europă a valorilor creștine care au clădit această fabuloasă parte a lumii. Pentru asta trebuie limitată acțiunea demolatorilor de statui și nu doar, a celor care divizează zilnic, a stângii europene care nu ține cont de cultura europeană, care susține deschis imigrația non europeană și înlocuirea populației și a celor care au instincte antidemocratice, care în numele libertății pe care o văd ei, pot anula orice, de la libertatea de exprimare până la organizarea de alegeri libere. Astăzi ei sunt mai mulți. Foarte mulți au această ocupație, fiind plătiți direct sau indirect din banii publici ai noștri sau ai UE. Va fi foarte greu să contracarăm acest uriaș sistem de Propagandă, care a făcut imposibilă dezbaterea serioasă de idei, dezbaterea pe bază de documente, au desființat bunul simț în abordare, în adresare și a introdus frica, înfierarea și etichetarea. Și astăzi cam toți își încep postările cam așa: Bă trumpiștilor, bă putiniștilor, bă extremiștilor, bă legionarilor, bă naționaliștilor, bă antieuropeni ce sunteți, bă, bă, bă. O abordare extrem de brutală și rudimentară utilizată chiar și de unii care se consideră mari intelectuali. Răul generat este imens și riscul este mare să fim îngropați cu totul, altfel oricum ne vor trebui mulți ani pentru vindecare. Așadar ajungem mereu la ce a spus filosoful Edmund Burke „Pentru ca răul să triumfe, este suficient ca cei buni să nu facă nimic.” Tinerii de astăzi, noile generații, cei născuți în acești mileniu, pot aduce multă clarificare și pot realiza schimbarea în bine a României, fiindcă ei văd realitatea de astăzi. Văd că toate ingerințele sociale și toată propaganda și toate ideologiile nu aduc nimic bun. Astăzi orice student din Cluj care merge la un interviu de angajare nu este întrebat de nimeni de ce are tatuaje și nimeni nu este interesat din ce fel de minoritate provine. Dacă ești bun, ești angajat. Cred că așa trebuie să arate viitorul UE peste zece ani.
Alin Seserman