Cum arată noua hartă politică din UE?

Autor: Adrian Papahagi

Grupez la stânga tot ce este necreștin și la dreapta tot ce e creștin, fiindcă stânga detestă tradiția iar dreapta o apără, și principala tradiție a Europei este cea creștină – mi se pare deci în zilele noastre principalul criteriu de separație dreapta/stânga. Nu vorbesc de oameni, care pot fi necreștini în rândul conservatorilor britanici sau ai Rassemblement National al lui Le Pen și creștini în USR (știu eu câțiva), ci de doctrina generală a partidelor.

FALIA 1.

1. stânga – 389
(socialiști-148, verzi-77, extrema stângă-41, macroniști/liberali-109, alții?-14)

2. dreapta – 362
(populari/creștin-democrați-175, conservatori-58, suveraniști-115, alții?-14).

Așadar, stânga (necreștină) domină. Să nu mai vorbim că nici la dreapta nu se omoară toți cu valorile creștine.

FALIA 2.

1. establishment UE – 432
(„Volksparteien”, adică vechile partide + macroniștii)
(socialiști-148, macroniști/ALDE-109, populari-175)

2. anti-establishment – 319
(noile partide, ecologiști, suveraniști)

Așadar, establishmentul domină. El va fi dominat de CDU/CSU pe zona de dreapta și de Macron pe zona de stânga. Anti-establishmentul va fi dominat de suveraniștii Salvini și Le Pen. Din cauza ororii polonezilor față de nemți și ruși, PiS nu se poate poziționa nici alături de Le Pen și Salvini, care flirtează cam mult cu Putin, nici alături de PPE, dominat de CDU/CSU.

NU EXISTĂ O FALIE EST/VEST, NICI UNA NORD/SUD.

În Polonia, Franța, Italia și UK (efemer, din rațiuni de Brexit) au ieșit pe primul loc suveraniștii, care aduc un corectiv necesar la birocratizare, islamizare și spălarea pe creier multi-kulti.

România, pilotată de Franța (Cioloș, USR) și Germania (Iohannis, PNL) reproduce dominantele din aceste două țări: PNL (±PMP) ține linia Merkel, USR va reprezenta manifestul lui Macron, iar PSD (care nu va fi exclus din nimic) va ține linia establishmentului socialist transnațional.

Cum va fi folosită România în UE? Ca spărgător de bloc conservator pe est (vs. Ungaria/Polonia) și ca reazem al establishmentului UE (vs. Salvini/Le Pen). Priviți pătrățelele colorate oferite de Le Monde:

– avem a treia cea mai mare contribuție la PPE (creștin-democrați): 14 deputați (10 PNL, 2 PMP, 2 UDMR) după Germania (32) și Polonia (22), mult peste Italia, care conta pe vremea lui Berlusconi (7) și Franța, care conta pe vremea lui Sarkozy (8). Deci, PNL va fi tare în PPE, iar România va conta în noua comisie.

– avem, prin USR+, a treia cea mai mare contribuție la grupul macronist (8), după Franța (21) și efemer UK (17), și înaintea Spaniei cu Ciudadanos (7).

– nu mai scriu despre PSD, a cărui disoluție o sper, dar și ei contează în grupul socialist, și de aceea PSD nu va fi exclus de Timmermans.

Cu alte cuvinte, deputații români vor putea face jocuri în establisment-ul care va domina UE și în următorii cinci ani, iar România, dacă joacă bine, va conta din greu.

Poziția aceasta trebuie folosită pentru a obține în următorii 5 ani:

– subvenții pentru agricultură comparabile cu ale francezilor (azi, de două ori mai mari); să vă văd, dragi useriști, dacă sunteți patrioți, sau faceți jocul Franței;

– intrarea completă în Schengen, rapid și fără umilințe; ați învins PSD, justiția a arătat ieri că funcționează, contați în UE, nu mai sunt scuze, dragă Rareș Bogdan, Siegfried Mureșan, Vasile Blaga, Traian Băsescu;

– absorbția fără precedent a fondurilor UE; dezvoltare de tip polonez; 500 km de autostradă în următorii 5 ani; aici ține de guvernul PNL-USR±PMP de la anul.

În rest, în UE va fi status quo în următorii 5 ani. Nu se va merge în direcția mai federalistă a lui Macron, fiindcă CDU nu vrea și fiindcă Macron a ieșit în urma lui Le Pen în Franța. Se vor pansa rănile Brexit (care probabil se va consuma într-un an, doi), se va tempera imigrația și islamizarea, sub influența suveraniștilor, care au ronțăit din marjele PPE.

Ar fi o greșeală majoră a PPE să se coalizeze cu stânga pentru a contracara dreapta suveranistă. O vor face, însă.

PPE ar trebui să revină la creștin-democrația și conservatorismul luminat al lui Adenauer, De Gasperi, Schuman, De Gaulle și Churchill, recâștigând ce au pierdut în fața lui Salvini și lui Le Pen. Vor ști? Mă tem că nu.

Cam asta e analiza mea, sine ira et studio.

Recommended For You

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.