ACTUALITATE, POLITICĂ

Cum evoluează negocierile PNL pentru fuziunea cu ALDE şi PMP?

Distribuire articol:

Unificarea dreptei sau crearea unui pol politic de centru dreapta. Un deziderat neîmplinit de 30 de ani pe care PNL încearcă să-l resusciteze acum. Dar numai prin absorbţia partidelor mici, ca să evite scăderea continuă în sondaje. Unele partide curtate, precum PMP, au însă propriile planuri: au trântit uşa în faţă liberalilor şi negociază în paralel cu USR şi cu cei care l-au urmat pe Ludovic Orban în afara PNL.

De aproape un an, conducerea liberala poarta discuţii neoficiale cu ALDE şi PMP, pentru o eventuală fuziune prin absorbţie. Florin Cîţu accelerează procesul iniţiat pe vremea lui Ludovic Orban. E mandatată şi o echipă de negociere. Oficial, totul pentru unitatea dreptei.

În PMP apele sunt tulburi. Cristian Diaconescu a refuzat public fuziunea cu PNL, iar scaunul său de preşedinte se clatină. Congresul programat în februarie va stabili cine va conduce creaţia fostului preşedinte, Traian Băsescu. Scenariul unei alianţe electorale cu USR şi Forţa Dreptei, condusă de Ludovic Orban, pare mai atractiv decât dizolvarea în PNL.

ALDE dispune doar de 15 primari şi peste 850 de consilieri locali şi judeţeni. PMP are însă 50 de edili şi mai bine de 2200 de consilieri, iar absorbţia sa ar înclina balanţa majorităţii locale în sectoarele Capitalei şi în 23 de judeţe. Fuziunea ar fi o mare reuşită pentru actuala conducere liberală, care încearcă să refacă procentele pierdute la guvernare în pandemie şi să rămână în jurul a 20 % la următoarele alegeri, susţin surse din PNL.


Distribuire articol: