OPINII

Cum văd situația politică din România?

USR și AUR sunt creații ale serviciilor. Greu de spus dacă le-au conceput generali în rezervă, care nu se mulțumeau cu pensia specială, ci voiau să continue să tragă sfori, zone active din servicii, sau chiar unii politicieni sforari, legați de servicii (ca Iohannis sau Dâncu). Probabil toate, în proporții variabile.
La fel de greu de estimat pentru unul care privește din afară, ca mine, e cât și-au băgat coada străinii: francezii îl pilotează vizibil pe Cioloș și o parte din USR (în special zona Plus, care azi e out). Germanii joacă mai degrabă cu PNL (vezi Siegfried Mureșan etc.). Grav e însă că Simion pare să fi fost agățat de ruși.
USR a avut rolul de a capta electoratul urban sofisticat și prosper, care “vrea o țară ca afară”. AUR a fost creat pentru românii frustrați, care vor, aș spune, “o țară ca odinioară”, cu tov. Ceaușescu, Legiunea și Căpitanul, geto-daci creștini (!), viezure, barză și mânz.
Emoția stârnită de USR i-a servit mai ales lui Iohannis; când nu i-a mai folosit, USR a fost lăsat din mână de păpușarii care i-au suflat vânt mediatic în pânze și au scos lumea în stradă. Redus la jumătate din forța electorală de acum 4 ani, USR pare incapabil să mai scoată în stradă mulțimile, sau să fie vârful de lance al nemulțumirii clasei mijlocii. Însă, fiindcă au renunțat la progresismul mimetic și la anticreștinismul strident, și au scăpat de militanții stângiști (eco-marxi-lgbt) ca Goțiu, Dohotaru, Presadă + Plusul băgat pe gât de păpușari, dacă rămân cât de cât autonomi, au șanse să devină un partid liberal ok, care să se unească cu zona care pare cât de cât autonomă (Orban, PMP) și să reprezinte o alternativă, împreună cu un PNL rupt de Iohannis și de non-leadershipul plagiatorilor Ciucă și Bode — măcar în 2028 (în 2024 e cam târziu).
AUR este și va fi o mizerie. Probabil rolul lui va expira după ce face jocurile sistemului și ajunge președinte cine trebuie în 2024. Va trăi din inerția voturilor (prea multe) pe care le va obține în 2024. Toți cei asociați AUR vor fi definitiv compromiși: unii vor fi beneficiat de două mandate, ca Târziu și Lavric, alții doar de unul, la fel de dezonorant. Nu m-ar mira ca Simion să ajungă în pușcărie ca Dan Diaconescu, sau fugar în Serbia, ca Ghiță. E clar că individul a fost ales ca vârf de lance fiindcă e un golan dispus la orice. Târziu și Lavric au mai citit câte ceva, mai au principii: Simion, nu.
Impresia mea e că serviciile îl servesc mereu pe liderul suprem, după care îl lasă din brațe și fac un nou joc. Iohannis a fost jocul serviciilor împotriva șefilor de atunci: Băsescu (deja abandonat de toată lumea) și Ponta (prea corupt și arogant). Jocul a fost bun pentru țară, dar implicarea prea mare a serviciilor în orice e rea pentru democrație și statul de drept. USR a făcut jocul lui Iohannis, care l-a eliminat pe Dragnea și a câștigat un nou mandat (iarăși, a fost bine pentru țară, fiindcă Iohannis e doar inept și inutil, în timp ce Dragnea era sinistru). Vine acum momentul în care Iohannis vrea să mai tragă sfori, iar serviciile îi trag preșul. AUR, asupra căruia Iohannis nu are control, a fost creat pentru a garanta că în turul II (X vs Simion) iese X-ul care va fi agreat de sistem. Ceea ce, dacă Simion chiar ar fi un pericol, ar fi din nou un lucru bun pentru țară, dar cum sistemul politic e total confiscat, iar Simion e o făcătură, e un lucru rău pentru țară. Bună ar fi fost concurența reală între doi politicieni reali, în care să învingă cel bun (cum a fost Constantinescu-Iliescu, sau Băsescu-Năstase: în ambele alegeri au jucat și serviciile, dar nu controlau complet jocul, ca acum).
Peneliștii puternici care vor binele partidului (dar mai există?) ar trebui să facă asta:
1. Să-l păstreze pe Ciucă lider de paie, ca să nu piardă guvernarea, și să-i promită un viitor politic onorabil, dar să preia puterea în partid și să denunțe imixtiunea toxică și neconstituțională a lui Iohannis. În orice caz, separarea de Iohannis e esențială.
2. Să denunțe pactul cu PSD și să guverneze minoritar. Nimeni nu va vrea guvernare în aceste condiții grele.
3. Să dezvolte un discurs patriotic, filo-occidental, dar care să răspundă și frustrărilor antioccidentale care alimentează AUR. De pildă, ar putea ataca masiv toate interesele Austriei în România, și ar trebui să lupte pentru Schengen etc.
4. Să facă un gest curajos, dacă mai au lideri care nu sunt controlabili sau șantajabili de servicii: să taie fără excepție toate pensiile speciale, cu excepția militarilor combatanți (Ciucă poate respira liniștit), a polițiștilor și jandarmilor, piloților, pompierilor etc., care chiar și-au riscat viața. Pensionare la 65 de ani pentru toată lumea, cu excepția celor care chiar au nevoie permanent de condiție fizică (pompieri, piloți etc.). Polițiștii care nu mai pot face teren pot completa hârtii. Judecătorii și procurorii nu sunt mai uzați nervos decât profesorii de gimnaziu. Închis agenții inutile, redus masiv aparatul de stat. Maximum 2 secretari de stat, ca pe vremea lui Boc. Motto: facem dreptate — tăiem pensiile speciale și salariile nesimțite, plătim cinstit profesorii.
Astfel, acționând curajos, pot reveni la 20+%. Cu un USR-PMP-Orban la 10-15%, nu vor guverna în 2024, dar pot câștiga președinția, stricând jocurile care se fac în laboratoarele ascunse. Chiar dacă pierd președinția și guvernarea în 2024, vor obliga PSD să guverneze cu sprijinul jenant al AUR și se pot reface în opoziție, în 2024-2028. Lideri posibili: doar Boc sau Bolojan. Un tandem Boc președinte-Bolojan premier ar fi un noroc pentru România. Ar fi minunat dacă l-am putea avea în 2024, dar n-ar fi rău măcar în 2028.
Cam așa văd lucrurile — am scris pe fugă.
Adrian Papahagi