ACTUALITATE

CUPA DAVIS la debut în 2018

de Mihai Sărmăşan

La acest sfârşit de săptămână se vor disputa partidele din turul 1 al Grupei Mondiale din Cupa Davis, ediţia 2018. Întâlnirile din această grupă se vor disputa în formatul clasic, pe durata a trei zile, programul fiind următorul: Australia-Germania, Japonia-Italia, Kazakhstan-Elveţia, Spania-Marea Britanie, Belgia-Ungaria, Franţa-Olanda, Croaţia-Canada şi Serbia-SUA.

Franţa este deţinătoarea trofeului, după finala căștigată în faţa Belgiei anul trecut, iar apariţia Ungariei în primele 16 echipe din 2018 poate fi considerată o surpriză . Legat de  jucătorii echipelor amintim faptul că Kyle Edmund nu va mai evolua pentru Marea Britanie în întâlnirea cu Spania, din cauza accidentării la şold, care l-a supărat în timpul semifinalei cu Marin Cilic de la Australian Open 2018. Astfel, Marea Britanie se va baza în prima zi pe doi debutanţi. La rândul lui, croatul, finalist la Australian Open, va fi menajat în prima zi a întâlnirii cu Canada, iar în echipa Australiei îşi va face debutul Alex De Minaur, semifinalist în acest an la  Brisbane şi Sydney.

Echipa de Cupa Davis a României îşi începe şi ea în acest weekend, la Piatra Neamţ, ascensiunea spre revenirea în cea de-a doua divizie valorică a tenisului masculin. Meciul cu Luxemburg este interesant şi din alt punct de vedere: se va disputa după un nou regulament.

Pentru prima dată în istorie, meciurile de Cupa Davis din Grupa I şi Grupa a II-a, din care face parte acum şi România, se vor juca în două zile, nu în trei. Acesta e motivul pentru care disputa cu Luxemburg va avea loc sâmbătă şi duminică. Conform noilor reglementări, în prima zi se dispută primele două meciuri de simplu, iar în cea de-a doua zi de concurs trei partide. Foarte important, ziua se va deschide cu partida de dublu, după care vor avea loc ultimele două meciuri de simplu.

Această nouă programare a meciurilor este posibilă deoarece s-a mai făcut o modificare foarte importantă: partidele se vor disputa după sistemul „cel mai bun din trei seturi”.

Echipa noastră se prezintă la Piatra Neamţ în cea mai bună formulă posibilă, dar cu un nou căpitan nejucător, Gabriel Trifu. Acesta l-a înlocuit pe Andrei Pavel, care a intrat în echipa Simonei Halep. Marius Copil, singurul român din prima sută mondială, este liderul echipei noastre. El va fi secondat în meciurile de simplu de Nicolae Frunză, pentru ca la dublu să fim reprezentaţi de vicecampionii olimpici, Horia Tecău şi Florin Mergea.